Κόντρα με τις τράπεζες για το ακατάσχετο

Κόντρα με τις τράπεζες για το ακατάσχετο

Αδυνατούν να ξεμπλοκάρουν τους λογαριασμούς πριν από το τέλος του 2019.

Ανεφάρμοστη κινδυνεύει να μείνει η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου των τραπεζικών λογαριασμών, τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των επιχειρήσεων. Παρά το γεγονός ότι με υπουργική απόφαση που ακολουθεί τη νομοθετική ρύθμιση δίνονται επεξηγήσεις ως προς τη σύνδεση της ρύθμισης στην εφορία με τον ακατάσχετο λογαριασμό, οι τράπεζες δηλώνουν, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του Documento, ότι δεν είναι ακόμη έτοιμες να υποστηρίξουν την αυτόματη άρση του ξεμπλοκαρίσματος των τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες.

Υπενθυμίζεται ότι το ακατάσχετο, όπως ψήφισε η Βουλή, θα είναι ίσο με το ποσό της δόσης που εξοφλεί ο οφειλέτης πολλαπλασιαζόμενο επί 3 έως 4,5 φορές.

Κατασχέσεων… συνέχεια

Κι ενώ στην υπουργική απόφαση που έγινε γνωστή την Παρασκευή δίνεται συγκεκριμένη ημερομηνία μέχρι την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να κάνουν αυτόματα την αύξηση του ακατάσχετου, αυτές διαμηνύουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στο υπουργείο Οικονομικών ότι δεν μπορούν να είναι έτοιμες πριν από το τέλος του έτους! Αυτό σημαίνει ότι για επτά μήνες που θα τρέχει η ρύθμιση της εφορίας οι κατασχέσεις θα συνεχίζονται ακόμη κι αν ο οφειλέτης είναι συνεπής στη μηνιαία πληρωμή των δόσεών του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα συνεχίσουν να παραμένουν μπλοκαρισμένοι οι λογαριασμοί για τους εν λόγω οφειλέτες, είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως των δόσεων που θα καταβάλλουν. Για παράδειγμα, κάποιος που καταβάλλει 300 ευρώ τον μήνα θα έχει πληρώσει έως τις 31/12 περίπου 2.100 ευρώ, άρα δικαιούται ακατάσχετο 6.000 και πλέον. Κινδυνεύει όμως λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να μείνει καρφωμένος στα 1.250 ευρώ.

Εκρηκτικό κλίμα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών ήταν σχεδόν εκρηκτικό μετά την άρνηση των τραπεζών να τηρήσουν την προθεσμία για την αυτόματη αύξηση του ακατάσχετου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μάλιστα η δικαιολογία που προέβαλαν οι εκπρόσωποί τους ήταν ότι δεν προλαβαίνουν να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις στα ηλεκτρονικά τους συστήματα, διότι μέχρι και την Παρασκευή που μας πέρασε «έτρεχαν» να οργανώσουν την πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, αγνόησαν τις δικαιολογίες –όπως τις χαρακτήρισαν– των τραπεζών λέγοντάς τους ότι είναι αδιανόητο να είναι σε εξέλιξη η ρύθμιση, να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους οφειλέτες να υπαχθούν προκειμένου να ανακτήσουν μέρος της ρευστότητάς τους και οι τράπεζες να μην κινητοποιούνται. Μάλιστα πηγές από τα επιμελητήρια υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που υπάγονται πλέον στη ρύθμιση και οι επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ, η αυτόματη αύξηση του ακατάσχετου είναι ζωτικής σημασίας για τη ρευστότητά τους σε μια χρονική συγκυρία που οι δουλειές ανοίγουν και θέλουν μετρητά για προμήθειες πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Από την άλλη, πηγές στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις και ειδικά ως προς το σκέλος του ακατάσχετου διευκολύνει τους επιχειρηματίες και έχει πρόνοιες ακόμη και για τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter