Κόντρα στην επιστήμη ο απερίσκεπτος Μπόρις

Κόντρα στην επιστήμη ο απερίσκεπτος Μπόρις

Τη στιγμή που η μία χώρα μετά την άλλη εγκλωβίζονται στη δίνη του κορονοϊού, οι κυβερνήσεις προσπαθούν –με λιγότερα ή περισσότερο αυστηρά μέτρα περιορισμού– να αναστείλουν τη διασπορά του Covid-19 για να προλάβουν τη δραματική επιβάρυνση του συστήματος υγείας και να προστατεύσουν τους πολίτες τους.

Όσο περνούν οι μέρες και γίνεται γνωστός ο αντίκτυπος των μέτρων της εκάστοτε χώρας, φαίνεται ποιες τα πάνε καλά, ποιες τα πάνε ενέλπιστα καλά –τηρουμένων των αναλογιών, καθώς καμιά ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπει στο ζύγι– και ποιες τρέχουν ανήμπορες πίσω από τις εξελίξεις.

Υπάρχει και ακόμη μία κατηγορία. Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, μέχρι πρότινος ανηλεή θιασώτη και πλέον εριστικού διαπραγματευτή του Brexit, Μπόρις Τζόνσον.

Με τουλάχιστον 1.144 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 21 θανάτους (το βράδυ της Κυριακής), του Μπόρις το αυτί δεν φαίνεται να ιδρώνει. Κόντρα στα επιστημονικά δεδομένα και τη λογική, θέτει ως προτεραιότητά του την «ανοσία της αγέλης». Τι σημαίνει αυτό; Ότι περί τα δύο τρίτα των Βρετανών πρέπει να προσβληθούν από τον κορονοϊό – η πλειονότητα εξ αυτών εκτιμάται ότι θα τη γλιτώσουν με ήπια συμπτώματα, για τους υπόλοιπους η κυβέρνηση θεωρεί μάλλον ότι αποδημώντας θα… συνδράμουν στο δημόσιο συμφέρον. Στόχος; Να αποφευχθεί ένα καταστροφικό «δεύτερο κύμα» κρουσμάτων Covid-19 τον επόμενο χειμώνα. Οι επιστήμονες εξανέστησαν. Η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» επιτυγχάνεται συνήθως μέσω εμβολίου. Τώρα ο Μπόρις θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνία – βρετανική και παγκόσμια 

(https://www.bbc.com/news/av/uk-51862282/coronavirus-pm-says-more-to-lose-loved-ones-before-their-time).

Το πιστοποιούν και Έλληνες που βρίσκονται ήδη εκεί.

Έχω αποκλειστεί αναγκαστικά και δουλεύω στο μάτι του, στη μοναδική χώρα που αποφάσισε να πεθάνει δεκάδες χιλιάδες μέχρι να πάρει μέτρα. Τα μόνα μέτρα που βλέπω να παίρνει είναι τα δικά μας.

Όσο για τα βρετανικά μέσα, μάλλον λείπει το φλεγματικό χιούμορ για να αντιμετωπίσουν τη στάση του διαπραγματευτή του Brexit μπροστά στην… αδιαλλαξία του κορονοϊού – οι συνθήκες είναι πολύ δραματικές για να κάνεις χιούμορ, όπως φαίνεται. Μόλις το 36% των Βρετανών εμπιστεύονται τον Μπόρις, σύμφωνα με τον «Guardian» (https://www.theguardian.com/world/2020/mar/14/only-36-of-britons-trust-boris-johnson-on-coronavirus-poll-finds?CMP=share_btn_tw), ενώ ο «Independent» προέβαλλε το ανοιχτό γράμμα κριτικής προς τον Βρετανό πρωθυπουργό από 295 πανεπιστημιακούς που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (https://www.independent.co.uk/news/health/coronavirus-uk-scientists-letter-government-plan-herd-immunity-a9402661.html?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1584259411). 

Η στάση του Μπόρις προβλημάτισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που δια της εκπροσώπου του Μάργκαρετ Χάρις ζήτησε εξηγήσεις (https://www.cambridge-news.co.uk/news/uk-world-news/coronavirus-who-government-uk-strategy-17924466).

Τελικά το Σάββατο ελήφθη απόφαση για αυστηρή τετράμηνη καραντίνα για τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter