Κόντρα των σεισμολόγων για τη Θήβα – Παπαδόπουλος: Εκτίμηση 20 ειδικών για μεγάλο σεισμό – Τσελέντης: Να παρέμβει εισαγγελέας

Κόντρα των σεισμολόγων για τη Θήβα – Παπαδόπουλος: Εκτίμηση 20 ειδικών για μεγάλο σεισμό – Τσελέντης: Να παρέμβει εισαγγελέας
Φωτογραφία αρχείου

Κόντρα μεταξύ των σεισμολόγων έχει πυροδοτήσει η σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα και το ενδεχόμενο ή μη ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Τη Δευτέρα, προηγήθηκε δημοσίευμα που εμφάνιζε τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο να έχει κάνει εκτίμηση για δόνηση πάνω από 6 Ρίχτερ στη Θήβα. Αυτό πυροδότησε έντονη αντίδραση από τον Άκη Τσελέντη, ο οποίος μιλώντας στο Open με αφορμή τον νέο σεισμό 5,3 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι το πρωί της Τρίτης, σχολίασε πως δεν βλέπει μεγάλο σεισμό αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον συνάδερφό του.

«Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας», είπε μεταξύ άλλων. «Είναι δουλειά του εισαγγελέα και βέβαια δουλειά κάποιων δημοσιογράφων που θέλουν τέτοια πράγματα για να τα μεγαλώνουν», ανέφερε.

Όσον αφορά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είπε: «1η Ιούνη ξεκίνησε η δράση. Έχουμε γράψει 2.500 σεισμούς. Από τον Ιούνιο μέχρι τώρα».

Όσον αφορά τον χθεσινό σεισμό 5,8 Ρίχτερ: «Αυτός ο σεισμός έδωσε μία μοναδική κατακόρυφη επιτάχυνση, δεν έχουμε ξαναγράψει τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα. Γράψαμε 0,8g, αρκεί για να καταλάβατε ότι στο 1g σηκώνεται ο άνθρωπος από το έδαφος. Γι’αυτό είχαμε την ολική καταστροφή των πέτρινων σπιτιών. Από τον Ιούνιο φωνάζουμε και λέω μακριά από τα πέτρινα σπίτια. Δεν περίμενα 5,8, περίμενα 5 – 5,2 αλλά μας εξέπληξε το φαινόμενο», σχολίασε.

«Το δυναμικό του ρήγματος είναι έως 6 Ρίχτερ. Δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ. Άρα το 5,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Το κακό είναι πως θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς. Θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες αυτό το φαινόμενο, δε σημαίνει με την ίδια συχνότητα», εξήγησε μεταξύ άλλων.

«Οι κάτοικοι δεν πρέπει να επισκέπτονται στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές», πρόσθεσε.

Παπαδόπουλος: Εκτίμηση 20 σεισμολόγων ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός στη Θήβα

Λίγη ώρα αργότερα, ξανά στο Open, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, απάντησε σε όσα του καταλόγισε ο Άκης Τσελέντης λέγοντας πως δεν είναι δική του προσωπική εκτίμηση αλλά 20 σεισμολόγων ενώ υπογράμμισε πως ουδέποτε μίλησε για συγκεκριμένο σεισμό, αφήνοντας αιχμή για τους δημοσιογράφους που το απαναρήγαγαν.

«Δεν είναι προσωπική εκτίμηση. Έχω πει και το ξαναλέω ότι στις 21 Ιουλίου όταν η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου εξέτασε και την περιοχή της Θήβας. Και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με αυτό στο Αρκαλοχώρι δηλαδή: Πρώτον ότι μπορεί να γίνει ισχυρότερος σεισμός και δεύτερον έλεγε το πόρισμα ότι θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Εγκέλαδος. Είναι το πόρισμα Επιτροπής 20 ανθρώπων, δεν είναι προσωπική μου άποψη. Είναι γραπτή και επίσημη», είπε.

«Ότι δεν προσέχτηκε από ορισμένους και δεν μέμφομαι τα ΜΜΕ, δε σημαίνει πως δεν είναι γεγονός. Το μόνο που λέω είναι πως και αυτή η περιοχή θέλει προσοχή. Από τις αρχές Ιουνίου έως χθες είχαμε 1.700 καταγεγραμμένους σεισμούς στη Θήβα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι προσωπική άποψη. Μπορεί να μην το γνωρίζουν ορισμένοι 2-3 συνάδερφοι που δε συμμετείχαν στην επιτροπή, δεν προσήλθαν», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για 6 Ρίχτερ στη Θήβα: «Όχι, αυτό είναι παραπλανητικό από όσους το διαδίδουν. Η επιτροπή δεν έδωσε νούμερα και μεγέθη. Δεν θα ήταν σοφή η τακτική της επιτροπής εάν έδινε μεγέθη. Δεν μίλαγε για μεγάλο σεισμό». Τόνισε επίσης: «Το ρήγμα έχει δώσει μέχρι 6,5. Δε σημαίνει ότι θα δώσει κατ’ανάγκη μέχρι 6,5».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter