Κόντρες στη Βουλή για τις τροπολογίες – Αποχωρήσεις και αντεγκλήσεις – Σήμερα η συνέχεια της συζήτησης

Κόντρες στη Βουλή για τις τροπολογίες – Αποχωρήσεις και αντεγκλήσεις – Σήμερα η συνέχεια της συζήτησης

Σήμερα η συζήτηση των τροπολογιών που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά από πρόταση του Ν. Βούτση – Οξεία αντίδραση από τα κόμματα – Αποχώρησαν ΚΚΕ και Ποτάμι

Για σήμερα το απόγευμα ορίστηκε η συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μεταναστευτική πολιτική και των τροπολογιών, από την οποία όμως έχουν ήδη αποχωρήσει το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Πρόταση να οριστούν συνεδριάσεις και σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο 21 και 22 Δεκεμβρίου, και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δηλαδή 27 και 28 Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει άνεση χρόνου στη συζήτηση των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον όγκο των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Υπάρχει λόγος για τα παράπονα που προβάλλουν οι συνάδελφοι βουλευτές. Δεν το αρνούμαι. Ήταν ένας προϋπολογισμός που μας πήρε περισσότερες μέρες. Θα δείτε ότι στην πλειονότητα αυτές οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ημερομηνίες που λήγουν και είναι θέματα ευρωπαϊκών Οδηγιών» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Αρνούμαι όμως κατηγορηματικά τα όσα ειπώθηκαν περί πλυντηρίου και εξυπηρετήσεων, οι τροπολογίες αφορούν σε λήξη προθεσμιών και είναι επείγουσες, είναι πράγματα που πρέπει να περάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν λέω ότι είναι σωστή η διαδικασία και πρέπει να βρούμε τρόπο στην κυβέρνηση να λειτουργεί καλύτερα, να μην γίνονται αυτά τα πράγματα, αλλά άλλο αυτό κι άλλο το να λέγονται αυτά για “πελατεία” και ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο, όπως λέει η αντιπολίτευση, και αναφέρθηκε σε παραδείγματα προηγούμενων ετών, όπου στο τέλος του χρόνου κατατίθεντο δεκάδες τροπολογίες. Σε παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, είπε ότι το 2014, στο τέλος του χρόνου, είχαν κατατεθεί 16 τροπολογίες και το 2015, 18 τροπολογίες, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για «κακή πρακτική».

«Πρόκειται για δόλια πρακτική», επενέβη εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είπε ότι υπήρχε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα μπορούσε ο υπουργός να φέρει τροπολογίες, γίνεται όμως τώρα για να μην γίνει καμία συζήτηση. «Είναι ζήτημα προστασίας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ή οι υπουργοί αποσύρουν τις τροπολογίες ή εμείς αποχωρούμε» είχε δηλώσει ο κ. Παπαθεοδώρου και ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου για την απόσυρση των τροπολογιών.

«Στην τελευταία συνεδρίαση ήταν γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι είμαστε διατεθειμένοι, εάν πράγματι υπάρχουν λόγοι τους οποίους επικαλούνται, η Βουλή να λειτουργήσει και να μελετήσουν όλοι τις τροπολογίες» ενημέρωσε το Σώμα, ο κ. Βούτσης και «να μην ανεβαίνουν οι τόνοι και να μπαίνουν ζητήματα όπως αυτά τα περί “πλυντηρίων”». Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η Βουλή ήταν αναγκασμένη να νομοθετήσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, λόγω της Προ Ημερησίας Διατάξεως και του πενθήμερου του προϋπολογισμού οπότε είναι αδύνατο να υπάρξει Ολομέλεια με άλλο έργο. Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι δεν έχουν καμία βάση όσα ακούστηκαν περί δόλιας πρακτικής και «υπενθύμισε» ότι το 2014 είχαν έρθει για τους ίδιους ή άλλους λόγους 111 τροπολογίες, οι 43 εξ αυτών ψηφίστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ. «Παραδίδω όλα τα στοιχεία, ώστε να προφυλάξω από κορώνες ενδεχομένως και πρόσωπα σε επίπεδο κορυφής αν έρθουν να πουν τα ίδια πράγματα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, ο οποίος υπέβαλλε την πρόταση να συνεχιστεί αύριο, το Σάββατο και αν απαιτηθεί στις 27 και τις 28 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση της Βουλής.

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Δεν υπάρχει προηγούμενο, μετά τη Μεταπολίτευση, σε αυτό που βιώνουμε σήμερα. Αν ζητήσω να αναγνωστούν οι τροπολογίες, θα χρειαστούμε τέσσερις ώρες να διαβάσετε αυτά που ήρθαν την τελευταία μισή ώρα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. «Η αγανάκτηση είναι σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Εμείς το λέμε ειλικρινά. Ή η κυβέρνηση αποσύρει το σύνολο των τροπολογιών που έχει έρθει και συζητάμε μόνο επί του νομοσχεδίου ή αλλιώς δεν θα νομιμοποιήσουμε διά της παρουσίας μας αυτήν τη διαδικασία» ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Παρέλασε όλο το υπουργικό συμβούλιο με μια τροπολογία στο χέρι. Είναι ντροπή, είναι ανεπίτρεπτο, εμείς αποχωρούμε» τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, που αποχώρησε, σημείωσε ότι «είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει στη Βουλή με τις τροπολογίες» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει να τακτοποιήσει πελάτες πολλούς. Αυτό που γίνεται είναι στα όρια της εκτροπής. Πρέπει να σταματήσει αυτό τώρα. είναι ντροπή για τη Δημοκρατία και τη Βουλή». Κατά την αποχώρησή του από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο κ. Ψαριανός έδειξε στο Σώμα τον όγκο των τροπολογιών λέγοντας: «Με το καρότσι όπως ήρθαν, έτσι τις παίρνουμε και φεύγουμε, δεν υπάρχει ούτε αύριο χρόνος για να συζητηθούν όλες αυτές οι τροπολογίες».

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας για συζήτηση με την τακτικιή διαδικασία και όχι την κατεπείγουσα, συνεργάτες του κ. Βαρβιτσιώτη έκαναν λόγο για νίκη του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη Βουλή

Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη Βουλή, αρνούμενο, όπως επισημαίνει, «να νομιμοποιήσει την απαράδεκτη πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, της κατάθεσης μπαράζ τροπολογιών, ενόψει του τέλους της χρονιάς».

Η βουλευτής του κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη Διάσκεψη των Προέδρων δεν συμφωνήσαμε ότι δεχόμαστε τη βροχή των τροπολογιών. Αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για αυτήν τη διαδικασία. Και το 2014 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε φέρει πάνω από 100 τροπολογίες, παραμονές Χριστουγέννων και αποχωρήσαμε. Μην ανταγωνίζεστε στα κακά μεταξύ σας αντί να τα διορθώνετε. Αντικειμενικά όταν έρχεται με τη μορφή του κατεπείγοντος, που σημαίνει ότι ο κάθε εισηγητής μιλάει 8′ ή το πολύ 10′ και 11′, με την ανοχή του προεδρείου, όταν εκ των υστέρων έρχονται σωρηδόν τροπολογίες σημαντικές, δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει. Αντικειμενικά φιμώνεται. Δεν έχει δικαίωμα να πει γιατί διαφωνεί, αν και γιατί έχει επιπτώσεις στον κόσμο ή ακόμα και τη συμφωνία του. Συνεπώς, η διαδικασία αυτή είναι εκφυλιστική, θα έπρεπε και το προεδρείο να πάρει μέτρα. Το ΚΚΕ δεν θα παραμείνει για να τη συντηρήσει και αποχωρούμε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter