Κορδελιό Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία για την απενεργοποίηση της βόμβας

Κορδελιό Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία για την απενεργοποίηση της βόμβας

Αντίστροφα μετρούν στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, για την επιχείρηση που θα γίνει την Κυριακή, προκειμένου να απενεργοποιηθεί και να μεταφερθεί με ασφάλεια η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων

Λίγο πριν την έναρξη σύσκεψης φορέων για την επιχείρηση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συνέστησε σε όλους τους πολίτες που κατοικούν στους Δήμους Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, να ενημερωθούν τις επόμενες μέρες από το τηλεφωνικό κέντρο (2311805300) και την ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pkm.gov.gr) ώστε να γνωρίζουν αν ανήκουν στη ζώνη απομάκρυνσης ή όχι. 

Ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι κέντρο επιχειρήσεων θα υπάρχει στην Περιφέρεια και στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ σημείωσε ότι ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος και έχει την εμπειρία για τέτοιου είδους καταστάσεις. «Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται τέτοια βόμβα και πρέπει να απενεργοποιηθεί σε τόσο κατοικημένη περιοχή, αλλά εμείς ξέρουμε, έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο και ζητούμε από όλους τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι. Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση πανικός», πρόσθεσε. Είπε ακόμη, ότι όλη η πολιτική προστασία θα είναι επί ποδός για να διασφαλίσει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι αρχικά ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες του δήμου που εμπλέκονται στο σχεδιασμό της επιχείρησης, εκπαιδεύτηκε κατάλληλα το προσωπικό, αναρτήθηκε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του δήμου, ενώ η ανακοίνωση αυτή μοιράστηκε πόρτα – πόρτα σε κάθε σπίτι που βρίσκεται εντός της ζώνης απομάκρυνσης και θυροκολλήθηκε σε κάθε σπίτι και κατάστημα. Επιπλέον, μέχρι και το Σάββατο, πρωί και απόγευμα, κυκλοφορεί στους δρόμους της περιοχής αυτοκίνητο με μεγάφωνα που μεταδίδει ηχητικό μήνυμα, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι. 

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας επισήμανε ότι ενημερώθηκε πόρτα – πόρτα μεγάλο μέρος του δήμου, ανέφερε ότι οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν «πάρει φωτιά» και διαρκώς προκύπτουν ερωτηματικά από τους πολίτες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

 Διευκρίνισε ακόμη ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιφρούρησης της περιοχής που θα αποκλειστεί, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μέχρι τις 10 για να μετακινηθούν όλοι, οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν μέχρι τις 9.30 το πρωί, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα λειτουργούν κανονικά μέχρι τις 9 με 9.30 το πρωί, ενώ θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου σε μια μικρή ακτίνα γύρω από τη βόμβα.

Εξάλλου, η πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου δήλωσε ότι, σε συνεργασία με τους διοικητές της 2ης και της 3ης υγειονομικής περιφέρειας, ελήφθησαν μια σειρά μέτρων. Συγκεκριμένα το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» θα τεθεί την Κυριακή σε γενική εφημερία, στη δυτική πλευρά της πόλης και το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στην ανατολική, ενώ δόθηκε εντολή και στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα όλων των κλινικών, για την περίπτωση που θα χρειαστεί. Την περιοχή της ζώνης που θα εκκενωθεί θα περιφρουρήσουν 1000 αστυνομικοί.

Για τη διευκόλυνση της επιχείρησης, θα εκκενωθεί και η δομή φιλοξενίας των προσφύγων στη Softex. Την εκκένωση θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με λεωφορεία που θα βρίσκονται εντός της δομής, από τις 7 το πρωί μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας. Τα λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες – μετανάστες στο κέντρο της πόλης. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου, έπειτα από αίτημα των προσφύγων και μεταναστών θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, το έργο της απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας θα αναλάβει η ομάδα ναρκαλιείας 112, που έχει απενεργοποιήσει δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και σε άλλες περιοχές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter