Κοριοί και ψύλλοι

Κοριοί και ψύλλοι

Ποια λιοντάρια και τίγρεις; Ποιοι αλιγάτορες και πάνθηρες; Ποια θηρία και τέρατα; Οι κοριοί και οι ψύλλοι μπορούν να σε εξοντώσουν την ώρα που εσύ κοιτάς στα μάτια τους εχθρούς και περιμένεις το χτύπημα. Πριν απ’ αυτό σε έχουν κάνει να νιώσεις αδύναμος, αναποτελεσματικός, ανήμπορος, σε έχουν ματώσει, έχουν μολύνει τα μέσα και τα έξω σου. Λίγο προτού σε αποτελειώσουν σε κάνουν να μονολογείς «μα πώς ενώ τα έβαζα με τα θηρία με ξέκαναν οι κοριοί;».

Στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς μπορεί να περίσσευαν οι ήρωες, αλλά οι κοριοί και οι ψύλλοι ήταν πάντα πρωταγωνιστές. Ετρωγαν το σώμα της και απομυζούσαν την προοπτική της. Οι ψύλλοι της γκρίνιας, οι κοριοί της ηττοπάθειας, τα ζωύφια της αναποτελεσματικότητας που για να έχουν ρόλο αναπαρήγαγαν και διόγκωναν την ανασφάλεια μέχρι που την εμφάνιζαν ως ουσία.

Οσο πιο μικροί ήταν οι κοριοί τόσο μεγαλύτερες ήταν οι ιδέες που επικαλούνταν. Οσο πιο μοβόροι ήταν οι ψύλλοι τόσο πιο αθόρυβο ήταν το χρουτς χρουτς που έριχνε το δηλητήριο.

Η αλληγορία έχει τη σημασία της και η Ιστορία τη δικιά της. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδρομή της από το 2015 αντιμετώπισε θηρία που είχαν κάθε λόγο να είναι εναντίον της. Τους αφαίρεσε την εξουσία, περιόρισε την αυθαιρεσία τους και κυρίως τα απείλησε με τιμωρία. Εκ των υστέρων ο καθένας μπορεί να απαριθμήσει πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν ή να μη γίνουν και έγιναν. Ομως η πολιτική είναι πιο ουσιαστική διαδικασία από απλές και επιθυμητές προσθαφαιρέσεις.

Ενα από τα ουσιαστικά λάθη της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες και δεν είναι άσχετο από τη λειτουργία των ψύλλων και τον κοριών. Αποκαλύφθηκε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν φροντίσει για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Ας αφήσουμε το αν η τοποθέτησή τους σε θέσεις στη Βουλή ήταν νόμιμη ή αν η σύγκριση με την από εκεί πλευρά των ρουσφετιών και των τακτοποιήσεων παράγει συμψηφιστικά αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι ότι εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις που τους εμπιστεύτηκαν σε μια κυβέρνηση Αριστεράς και χρησιμοποίησαν τις δάφνες του ηθικού πλεονεκτήματος για να τις κάνουν τελικώς στιφάδο. Ζήτησαν από τον κόσμο της Αριστεράς να ακολουθήσει αρχές και να δείξει εμπιστοσύνη ότι έχουν κλείσει οι πόρτες της πελατειακής εξυπηρέτησης και οι ίδιοι άνοιξαν την πόρτα του μαγειρειού.

Μπορεί να είναι άδικο να απολογείται η κυβέρνηση γι’ αυτό που φαντάζει παρωνυχίδα μπροστά σε τόσα σκάνδαλα και διαφθορά, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι αυτήν τη στιγμή μπροστά στον φακό δεν μπαίνει αυτό καθαυτό το μέγεθος του εκμαυλισμού αλλά η ηθική της.

Πιστεύω ότι οι συγκεκριμένες επιλογές αυτοεξυπηρέτησης έγιναν από συγκεκριμένα άτομα όχι από «στιγμιαίο ατύχημα» αλλά εξαιτίας του τρόπου που αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους στην πολιτική. Στο παρελθόν έχω γράψει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχε η κυβέρνηση ήταν ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πολύ γρήγορα άρχισαν να απολογούνται περισσότερο στις συνήθειες του εκμαυλισμένου κοινοβουλευτισμού παρά στις προδιαγραφές μιας αποφασιστικής κυβέρνησης. Μπήκαν στη λογική της συνδιαλλαγής υπέρ του ιδιόμορφου διακομματικού αλλά ιδιοτελούς συμφέροντος με προκλητικό τρόπο. Η πιο προκλητική περίπτωση ήταν ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν υποθέσεις προβλημάτων στη δήλωση πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γιάννη Στουρνάρα και του Αδωνη Γεωργιάδη από την επιτροπή πόθεν έσχες. Αρκετές φορές δινόταν η εντύπωση ότι υπήρχαν εσωτερικοί διακανονισμοί στη βάση αμοιβαίων αλληλοεξυπηρετήσεων.

Οσες φορές εντοπίζαμε και δημοσιεύαμε τέτοιου είδους προβλήματα, με τον ίδιο τρόπο που συνέβαινε από στελέχη της ΝΔ, συγκεκριμένοι άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να μας εμφανίσουν ως ανακατωσούρες που σκανδαλολογούν και δεν τους επιτρέπουν να παραγάγουν υψηλή πολιτική.

Εξάλλου οι μάχες που δίνονταν ενάντια στη διαφθορά με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονταν από τους κήρυκες της μετριοπάθειας ως παρέκκλιση από το παιχνίδι της πολιτικής που προφανώς έπρεπε να διεξάγεται με τον καθωσπρεπισμό της μη αναφοράς σε πρόσωπα και καταστάσεις.

Νεόκοποι της εξουσίας που κάποτε ανέμιζαν λάβαρα τώρα έτριβαν με το μαντιλάκι τους μάρκας Hermes ακόμη και το αυγό για να μην έχει γωνίες. Με επιμέλεια παρήγαν τεχνητές θεωρίες συναίνεσης εκεί που ο κόσμος απαιτούσε ξεκαθάρισμα. Στην πραγματικότητα ήταν αυτοί που επειδή πίστευαν στην παρένθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζαν την επόμενη μέρα τους με ιδιοτελείς βλέψεις και προσμονές. Εκπαιδεύονταν και προσπαθούσαν να εκπαιδεύσουν την κυβέρνηση στην ανεκτικότητα, φιλοδοξώντας ότι κάποια στιγμή θα την εισπράξουν και οι ίδιοι.

Τελικώς οι «μετριοπαθείς» της πολιτικής που χαρακτήριζαν την αποκάλυψη των σκανδάλων… σκανδαλολογία σήμερα πρωταγωνιστούν σε ένα σκάνδαλο στο οποίο η κατασκευασμένη διακομματική συναίνεση βόλεψε γιους, κόρες και συμπεθέρες.

Ετσι, για μια ακόμη φορά, το πρόβλημα δεν είναι τα θηρία που υπάρχουν απέναντι, αλλά οι ψύλλοι, οι κοριοί και τα τσιμπούρια που ματώνουν το σώμα της Αριστεράς και την καθιστούν ευάλωτη την ώρα που δίνεται μια μεγάλη μάχη. Με τα θηρία φυσικά.

ΥΓ.: Το Documento έπεσε πολλές φορές θύμα αυτών που κατασκευάζοντας το προσωπικό τους προφίλ εξασφάλιζαν τα καλά λόγια των αντιπάλων τους χτυπώντας την εφημερίδα ή εξυπηρετώντας τους στην αντιπαράθεση μαζί μας από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας μας. Μία από τις διαφορές που έχουμε με αυτούς είναι ότι δεν θελήσαμε ούτε να βολέψουμε ούτε να βολευτούμε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter