Κοριόπολις: Μέγα σκάνδαλο το μέγα φιάσκο!

Κοριόπολις: Μέγα σκάνδαλο το μέγα φιάσκο!

Το_x000D_
παρα-ποδόσφαιρο ζει και βασιλεύει από τη Σούπερ Λίγκα μέχρι τα τοπικά_x000D_
πρωταθλήματα· όλοι παραδέχονται ότι στήνονται αγώνες, όμως την ίδια ώρα το πολύκροτο_x000D_
σκάνδαλο του «Kοριόπολις» κατέληξε σε μέγα φιάσκο για τη Δικαιοσύνη. 

Δικαστές άσκησαν διώξεις για τα ύποπτα παιχνίδια προς χειραγώγηση που διεξάχθηκαν την περίοδο 2008-11. Δικαστές αποφάσισαν την προφυλάκιση παραγόντων (Αχιλλέας Μπέος, Μάκης Ψωμιάδης, Γιώργος Τσακογιάννης). Δικαστές σχημάτισαν την ογκώδη δικογραφία και συνέταξαν το κατηγορητήριο με 51 στημένους αγώνες, το οποίο στην εξέλιξη της δίκης αποδομήθηκε και κατέρρευσε. Οταν έπεσε η αυλαία με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αθωώθηκαν όλοι οι παράγοντες που είχαν καθίσει στο εδώλιο για ενεργητική ή παθητική δωροδοκία. Το στραπάτσο για όσους χειρίστηκαν την υπόθεση είναι άνευ προηγουμένου για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα…

«Το ότι υπάρχει χειραγώγηση αγώνων είναι δεδομένο. Το ξέρουμε όλοι. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε…». Σε αυτήν τη δήλωση, χωρίς «φτιασιδώματα» για τη γάγγραινα του ελληνικού ποδοσφαίρου, προέβη ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος. Για το θέμα έχει τοποθετηθεί επίσημα και η FIFA. Η γενική γραμματέας της Φατμά Σαμούρα απέστειλε τον Μάιο του ’18 επιστολή στην ελληνική ομοσπονδία στην οποία αναφέρεται ότι «η ομάδα Εργασίας (σ.σ.: Παρακολούθησης) σημείωσε με ανησυχία το γεγονός ότι συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα η χειραγώγηση αγώνων, ιδιαιτέρως στη Β΄ εθνική κατηγορία. Ως προς τούτο, θα υλοποιηθούν τα εξής μέτρα: Θα εφαρμοστεί ένα νέο νομικό πλαίσιο με στόχο την απάλειψη της χειραγώγησης αγώνων, σε συνεργασία με τις FIFA/UEFA, όσο το δυνατόν συντομότερα και το αργότερο μέχρι το τέλος της ελληνικής ποδοσφαιρικής περιόδου 2018/19».

Για τις διεθνείς ομοσπονδίες το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ είναι το πιο διεφθαρμένο στην Ευρώπη και η UEFA εξακολουθεί να στέλνει φακέλους της Sportradar με ύποπτα ματς. Μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι παράγοντες που κινούν τα νήματα του παρασκηνίου είναι βέβαιο ότι θα κάνουν ανενόχλητοι τις δουλειές τους. Ολα αυτά επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά μόνο ενδείξεις, όπως οι εκθέσεις της Sportradar, οι οποίες στοιβάζονται σε κάποια γραφεία της ΕΠΟ και της Εισαγγελίας Αθηνών.

Μικρό «Κοριόπολις»

Η απόφαση του δικαστηρίου για το «Κοριόπολις» παίζει… μπουνιές με αυτήν που έκρινε τη δικογραφία στο μικρό «Κοριόπολις», η οποία διαχωρίστηκε από τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης και εκδόθηκε ξεχωριστό βούλευμα λόγω της λήξης της προσωρινής κράτησης του (μακαρίτη) Μ. Ψωμιάδη στο τέλος του Οκτώβρη του ’12. Στην πρώτη δίκη που έγινε για τα στημένα παιχνίδια της περιόδου 2008-11 καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό για το αδίκημα της δωροδοκίας οι Ψωμιάδης (ως ιδιοκτήτης της Καβάλας), Θωμάς Μητρόπουλος (ως ιδιοκτήτης του Ηλυσιακού), Κωνσταντίνος Ριαβόγλου (ως ιδιοκτήτης του Αγροτικού Αστέρα). Το δικαστήριο τους καταδίκασε με μόνο δύο στοιχεία: τις εκθέσεις της UEFA που λήφθηκαν υπόψη και κρίθηκαν αξιόπιστες και τις συνομιλίες που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ! Μητρόπουλος και Ριαβόγλου καταδικάστηκαν τελεσίδικα μόνο με τις εκθέσεις της Sportradar, αφού στη δικογραφία δεν υπήρχαν συνομιλίες τους, ενώ ο «Big Mac» είχε και συνομιλίες.

Αποδόμηση

Αυτό το δεδικασμένο από τρία δικαστήρια (σε πρώτο και δεύτερο βαθμό για το μικρό «Κοριόπολις» και σε πρώτο βαθμό για το «Κοριόπολις») δεν το έλαβε υπόψη η σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου και αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους που κάθισαν στο εδώλιο για δωροδοκία!

Στις 23 Μαΐου 2017 το A΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο Γιάγκος Λαμπίρης, δικηγόρος του Βασίλη Καρακούλια (μπουκμέικερ), έκρινε ότι δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη και ότι πρέπει να κηρυχτούν άκυρες (σχεδόν) όλες οι συνομιλίες που φέρονται να καταγράφηκαν από την ΕΥΠ. Υστερα από αυτή την εξέλιξη το κατηγορητήριο έγινε σουρωτήρι και οι περισσότεροι από τους 84 κατηγορούμενους έπεσαν στα μαλακά. Στο αίτημά του ο Γ. Λαμπίρης επικαλέστηκε τα άρθρα 2 παρ. 1 ν. 3649/2008, 243 παρ. 1 και 2 ΚΠΔ, 148 ΚΠΔ, 153 ΚΠΔ, υποστηρίζοντας ότι «τα αναγνωριζόμενα από το Δικαστήριό σας, φύλλα χάρτου κ.λπ., ως “εκθέσεις απομαγνητοφώνησης”, είναι παντελώς άκυρα, καθόσον δεν φέρουν χρονολογία και δεν αναφέρουν τα ονοματεπώνυμα και τις υπογραφές των προσώπων που διενήργησαν τις “απομαγνητοφωνήσεις” ή συνέπραξαν σε αυτές». Δεν τηρήθηκε δηλαδή η νομότυπη διαδικασία και γι’ αυτό έχουν ευθύνη οι δικαστές που τη χειρίστηκαν.

Ο Γ. Λαμπίρης καταθέτει στο Documento την άποψή του για το «Κοριόπολις»: «Η υπόθεση αυτή δημιουργήθηκε με συνεργασία της ΕΥΠ και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Εν τη επιθυμία τους να δημιουργήσουν υπόθεση η οποία θα συντάραζε το πανελλήνιο και από την οποία δήθεν θα αποκαλυπτόταν, θα θεραπευόταν και θα τιμωρούνταν η οποιαδήποτε αμαρτία του ελληνικού ποδοσφαίρου, κατασκεύασαν δικογραφία η οποία αποτελείτο από παράνομα, άκυρα και ανυπόστατα αποδεικτικά μέσα, περιείχε επιπλέον τις φαντασιώσεις των κατασκευαστών αυτής, επίσης δε απέβλεπε και στην ικανοποίηση των φιλοδοξιών των κατασκευαστών αυτής. Κανείς από τους παραπάνω στόχους δεν επιτεύχθηκε και τούτο διότι κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας και των δύο βαθμών δικαιοδοσίας η ευθυκρισία των δικαστών κατεδάφισε τη γελοία αυτή κατασκευή. Παρά ταύτα, αυτό το οποίο “πέτυχαν” οι κατασκευαστές της δικογραφίας αυτής ήταν οι πολύμηνες και παράνομες προσωρινές κρατήσεις ανθρώπων, οι οποίοι καταστράφηκαν. Θεωρώ λοιπόν αναγκαίο και νομικά και ηθικά επιβεβλημένο να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους εκείνους οι οποίοι ενεπλάκησαν στις παραπάνω κατασκευές».

Ο Κούγιας φοβήθηκε και δεν βοήθησε το δικαστήριο

Στη δίκη του «Κοριόπολις» η συντριπτική πλειονότητα των μαρτύρων μίλησε γενικόλογα. Βασικότερος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας (φωτογραφία), ο οποίος σε δηλώσεις του παραδέχτηκε: «Στη δίκη, που πήγα αναγκασμένος και φοβισμένος πραγματικά, γιατί είχα να κάνω με επικίνδυνους ανθρώπους, δεν βοήθησα όσο έπρεπε το δικαστήριο». Επειτα μάλιστα από σχετική ερώτηση που του έκανε ο Αχ. Μπέος, του απάντησε ότι «ναι, πράγματι σε αδίκησα…».

Η εισαγγελέας ανέφερε στον Κούγια ένα ένα τα ματς στη δικογραφία που ελέγχονται ως στημένα και αυτός στάθηκε στο περίφημο Ηλιούπολη – Λεβαδειακός 2-4 του 2011: «Είναι το πιο στημένο που έχω δει. Το 2-4 έγινε με κωμικό τρόπο. Ηταν φανερό ότι η Ηλιούπολη, που στο πρώτο ημίχρονο έμοιαζε με Μπαρτσελόνα, στο δεύτερο καθόταν να χάσει». Και κατέληξε: «Ξέρω ότι και πολλά παιχνίδια του Διαγόρα, καθώς και του Εθνικού Αστέρα, δεν ήταν καθαρά». Τελικά με την απόφαση του δικαστηρίου όλα τα ματς κρίθηκαν… ακέραια.

Οταν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, από την έδρα τού επισημάνθηκε ότι «δεν μας διαφωτίσατε και πολύ. Δεν βοηθήσατε, παρότι είχατε σημαντική θέση στο ποδόσφαιρο». Ο Πιλάβιος αντέδρασε και απάντησε λέγοντας: «Δεν μου άρεσε αυτό που είπατε. Δηλαδή τι πρέπει να πω; Οτι κάποιοι έπαιξαν στοίχημα ή ότι ο Μπέος έκανε το ένα ή το άλλο; Και τι να κάνω; Να μπω στα αποδυτήρια να δω αν στήνουν το ματς;».

Διώξεις σε 180, ένοχοι μόνο 11

Για την υπόθεση των «ύποπτων» αγώνων της περιόδου 2008-11 ασκήθηκαν περισσότερες από 180 διώξεις(!) και στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρέθηκαν μόλις 84 άτομα. Καταδικάστηκαν 56 κατηγορούμενοι, ενώ στην εφετειακή δίκη αθωώθηκαν 30 καταδικασθέντες, διότι είχε παραγραφεί το αδίκημα της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα! Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε τελικά και άλλους 15, τους Μπέο, Κομπότη, Μποροβήλο, Μπάκο, Χάλκο, Νικολόπουλο, Παντελή, Πουλόπουλο, Ρουτζιέρη, Τάμπαση, Προβατίδη, Ναυρινιάδη, Δήμου, Τζιβελέκη και Αδαμάκη. Ενοχοι κρίθηκαν μόνο έντεκα, οι Τσακογιάννης (στη φωτογραφία, καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλάκιση για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και παράνομη οπλοκατοχή), Δημόπουλος (20 μήνες φυλάκιση), Καρακούλιας, Γεωρτσιάκος, Ντότσης και Βυθοπούλου (18 μήνες φυλάκιση), Σιδηρόπουλος (15 μήνες), Ζαβαντίας, Τσεκερίδης (δώδεκα μήνες φυλάκιση), Διγώνης και Γαλαίος (οκτώ μήνες φυλάκιση). Η ποινή για τους δέκα είναι με τριετή αναστολή, ενώ για τον Τσακογιάννη μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως…

Από το 2009 έως το 2019

Το κουβάρι του «Κοριόπολις» άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2009. O τότε επικεφαλής του πειθαρχικού τμήματος της UEFA Πέτερ Λίμαχερ έκανε λόγο για τουλάχιστον 15 ελληνικούς αγώνες που ήταν ύποπτοι προς χειραγώγηση. Μέσα στην επόμενη διετία η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έστειλε στην ΕΠΟ 40 φακέλους με παιχνίδια τα οποία χαρακτήρισε από «ελαφρώς ύποπτα» μέχρι και «άκρως διεφθαρμένα».

Την υπόθεση σε ποινικό επίπεδο ανέλαβε η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, η οποία την ανέθεσε στην εισαγγελέα του οικονομικού εγκλήματος Πόπη Παπανδρέου. Στις αρχές του 2011 η ΕΥΠ πήρε εντολή να ξεκινήσει τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με τον υπερκοριό της σε στοχευμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ήταν και ποδοσφαιρικοί παράγοντες.

Το απόγευμα της 22ας Ιουνίου 2011 έσκασε η «βόμβα». Με τη συνδρομή ακόμη και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έγιναν περίπου 20 προσαγωγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για 15 άτομα είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Συνελήφθησαν οι Μπέος, Στ. Ψωμιάδης, Τσακογιάννης, Χάλκος, Παντέλης, Ζαβαντίας, Ντότσης, Δημόπουλος, Καρακούλιας και Ζαμάνης.

Ο Μ. Ψωμιάδης ήταν εξαφανισμένος και συνελήφθη στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκισή του και μέχρι να αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο ο «Big Mac» αφέθηκε ελεύθερος και χάθηκαν πάλι τα ίχνη του. Εντοπίστηκε στις 9 Νοεμβρίου στα Σκόπια και εκδόθηκε στις ελληνικές αρχές στις 30 Απριλίου 2012 για να αποφασιστεί η προφυλάκιση. Είχαν προηγηθεί οι προφυλακίσεις των Τσακογιάννη (αποφυλακίστηκε τον Νοέμβρη του 2012), Μπέου (αποφυλακίστηκε τον Ιούνη του 2012) και Καρακούλια (αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβρη του 2012).

Το Τμήμα Εκβιαστών Πειραιά, το οποίο παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις για την εξάρθρωση κυκλωμάτων της νύχτας, αποκάλυψε νέο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο! Στις 11 Ιουλίου 2011 ασκήθηκαν νέες διώξεις για εγκληματική οργάνωση, απάτη, δωροδοκία, παράνομο στοιχηματισμό και υποκίνηση – διευκόλυνση οργανωμένης ομάδας για να διαπράξουν το αδίκημα της βίας. Από αυτήν τη δικογραφία πρόεκυψαν 16 νέοι χειραγωγημένοι αγώνες που διεξάχθηκαν το 2011. Η δίκη-μαμούθ με τους 84 κατηγορούμενους σε πρώτο βαθμό ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 2016 και το «ναυάγιό» της ολοκληρώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2019.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter