Κοροϊδεύει τις πληγείσες επιχειρήσεις ο ΕΦΚΑ

Κοροϊδεύει τις πληγείσες επιχειρήσεις ο ΕΦΚΑ

Τα κόλπα για να μην αποζημιώσουν πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς επαγγελματίες

Xιλιάδες «πνιγμένες» και καμένες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων σε Ρόδο, Θεσσαλία και Θράκη εκπέμπουν SOS. Ο ΕΦΚΑ, με μια… ευαίσθητη ερμηνεία, αποκλείει χιλιάδες πληγείσες από την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρήσεις από τη ρύθμιση για αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και από τα μέτρα διευκόλυνσης αποπληρωμής ασφαλιστικών υποχρεώσεων. O λόγος είναι ότι ναι μεν έχουν υποκαταστήματα στις πλημμυρισμένες και καμένες περιοχές που καταστράφηκαν, αλλά η καταστατική τους έδρα βρίσκεται εκτός.

Οπως προκύπτει, το «επιτελικό κράτος» μπορεί να διαλύει όλες τις δομές του κοινωνικού κράτους με διατυπωμένο στόχο να παραδώσει την ασφάλεια, την παιδεία και την υγεία σε ιδιωτικά συμφέροντα· μπορεί να αρνείται να αγοράσει ακόμη και βίδες για τα πυροσβεστικά μέσα, ακόμη και επιδέσμους για το ΕΣΥ, όμως σε έναν τομέα διαπρέπει. Η δόμηση εικονικής πραγματικότητας για την αριστεία Μητσοτάκη αποτελεί κοινή συνιστώσα. Οπως και η αποσιώπηση κάθε πληροφορίας που χαλάει το προφίλ του ευαίσθητου που οφείλει να δείχνει, ακόμη κι αν δεν είναι, απέναντι στα προβλήματα που προκαλεί το ίδιο του το δημιούργημα, το «επιτελικό κράτος».

Ολα τα συστημικά ΜΜΕ προέβαλαν τις ενέργειες του ΕΦΚΑ για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών επιχειρήσεων. Με το υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 404462/28.08.2023 και θέμα «Ρύθμιση Τρεχουσών και Καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που επλήγησαν λόγω φυσικής καταστροφής (πυρκαγιές Ιουλίου 2023)» έγγραφό του περιέγραφε τα μέτρα ανακούφισης από την πλευρά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για όσους είδαν το βιος τους να καταστρέφεται.

Χιλιάδες οι αιτήσεις για τα μέτρα ανακούφισης

Για επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών, προβλέπεται:

• Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μέχρι 31.07.2023 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

• Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2023, και δεν επιβαρύνονται κατά το διάστημα αυτό με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

• Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 ως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η καταβολή τους ξεκινά από Φεβρουάριο του 2024 με εξόφληση έως και Φεβρουάριο του 2026.

Ομως οι αιτήσεις ήταν χιλιάδες. Ειδικά στην περίπτωση της Ρόδου, που η φωτιά την κατέκαψε και έσβησε στη θάλασσα διώχνοντας τους τουρίστες, επέφεραν τριγμούς στα οικονομικά του ΕΦΚΑ. Ο ευαίσθητος πρώην πλέον διοικητής του Παναγιώτης Δουφεξής (παραιτήθηκε την περασμένη Πέμπτη), ο οποίος όποτε αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ παρατά την εργασία τού οικονομολόγου στον ιδιωτικό τομέα για να «υπηρετήσει» την πατρίδα, βρήκε τη «λύση». Τις απέκλεισε επειδή η καταστατική τους έδρα βρίσκεται σε μη πληγείσες περιοχές. Ειδικά στον ξενοδοχειακό κλάδο πολλές εταιρείες λειτουργούν τα ξενοδοχεία που διατηρούν σε τουριστικές περιοχές ως υποκαταστήματα.

Ακολούθησαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ο ΕΦΚΑ για τη «στήριξη» εξέδωσε τα 438311/15.09.2023 και 446136/19.09.2023 έγγραφα, που είχαν ίδιο περιεχόμενο με αυτό για τις πυρόπληκτες περιοχές. Η «ευαίσθητη» ερμηνεία Δουφεξή για τους καμένους εφαρμόζεται και στους πλημμυροπαθείς. Χιλιάδες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας βρέθηκαν εκτός προστασίας για τον ίδιο λόγο: διατηρούν υποκατάστημα ενώ η καταστατική τους έδρα βρίσκεται αλλού.

Ερμηνεία όλο «ευαισθησία» και αντιφατικότητα

Κοινός παρονομαστής και των εγγράφων είναι: «Στο πεδίο εφαρμογής των ανωτέρω ΥΑ όπως αποτυπώνονται στις εγκύκλιες οδηγίες του ΕΦΚΑ, εμπίπτουν επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένοι, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις παρακάτω περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εντός του μηνός Αυγούστου 2023, και τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν εντός του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 ανεξαρτήτως επέλευσης υλικής ζημιάς ή όχι στις εγκαταστάσεις τους».

Για όποιον γνωρίζει ελληνικά προκύπτει από το κείμενο των εγγράφων ότι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν εγκατάσταση σε πληττόμενη περιοχή, ανεξαρτήτως αν η εγκατάστασή τους υπέστη ζημία, θεωρούνται πληττόμενες και υπάγονται στις ευεργετικές διατάξεις αναστολής καταβολής εισφορών και οφειλών.

Πώς τους αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ; Από τη στιγμή που η έδρα τους είναι εκτός πληττόμενης περιοχής, ανεξαρτήτως αν οι εγκαταστάσεις τους έχουν υποστεί ζημιά, δεν θεωρούνται πληττόμενες. Ερμηνεία όλο… ευαισθησία. Είναι προφανές ότι ο Π. Δουφεξής εκτελεί εντολές – άλλωστε γι’ αυτό καταλαμβάνει πάντα θέσεις όταν η ΝΔ έχει τη διακυβέρνηση. Προφανώς τώρα εκτελεί τις εντολές του Αδωνη Γεωργιάδη που έχει αναλάβει από τον Κυρ. Μητσοτάκη το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ολα αυτά έχουν προκαλέσει σεισμό εντός του ΕΦΚΑ, με εκατοντάδες επιχειρήσεις που βλέπουν να απορρίπτονται οι σχετικές αιτήσεις υπαγωγής τους να διαμαρτύρονται εντόνως. Οπως μεταφέρουν οι ίδιοι οι πληττόμενοι, έχουν αποταθεί στα επιμελητήρια, τα οποία έχουν όμως σιγήσει. Να φταίει άραγε η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών, στις οποίες στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να εκλεγούν οι στηριζόμενοι από τη ΝΔ περιφερειάρχες (ειδικά ο Κώστας Αγοραστός) και στις13 περιφέρειες;

Η έδρα του παραλογισμού

Πέραν της «ευαισθησίας» υφίσταται και αντιφατικότητα. Ξενοδοχείο που βρίσκεται στη Ρόδο ή στον Βόλο αλλά η έδρα του είναι σε γραφείο στην Αθήνα δεν εντάσσεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Ωστόσο, επιχείρηση με ξενοδοχείο που λειτουργεί ως υποκατάστημα στη Σκιάθο, τη Σκόπελο ή την Αλόννησο, όπου δεν καταγράφηκαν καταστροφές, αλλά η έδρα της είναι στον Βόλο υπάγεται στις ρυθμίσεις.

Μυστικά & Documento

10/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter