Κοροϊδεύουν συνταξιούχους

Κοροϊδεύουν συνταξιούχους

Ένα ερώτημα αναδεικνύεται μέσα από τις κυβερνητικές παλινωδίες για τις συντάξεις χηρείας και τις αναπηρικές συντάξεις, του οποίου η απάντηση δημιουργεί την πεποίθηση ότι το τρίδυμο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη –Τσακλόγλου επέλεξε να μειώσει τις συντάξεις περίπου 300.000 ανθρώπων ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016)!

Ηταν 30-12-2021 όταν ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου αποφάσισε να ρίξει τη βόμβα. Εν μέσω δεκάδων καθημερινών θανάτων εξαιτίας της άθλιας υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας και με την ακρίβεια να θερίζει τα εισοδήματα, με εγκύκλιό του αποφάσισε να μειώσει τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας όσων λαμβάνουν παράλληλα και σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος!

Αυτές οι συντάξεις (μικρού ποσού στη συντριπτική τους πλειονότητα) ανέρχονται στο 50% περίπου των συντάξεων θανάτου και αναπηρίας, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 600.000! Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος Ηλιος, που αφορούν τον Δεκέμβριο του 2021, καταβλήθηκαν πανελλαδικά 384.254 συντάξεις θανάτου και 191.902 συντάξεις αναπηρίας. Η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις χηρείας υπερβαίνει τα 256,8 εκατ. ευρώ, ενώ για τις αναπηρικές ανέρχεται στα 124,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ο Π. Τσακλόγλου, ως μέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποφάσισε με την εγκύκλιό του να περικόψει έως και 268 ευρώ τον μήνα σε 300.000 συνταξιούχους, ήδη με την καταβολή της σύνταξης του Φεβρουαρίου. «Η εκτίμηση συνταξιοδοτικών οργανώσεων είναι ότι αν εφαρμοστεί η εγκύκλιος ως έχει, από τις περικοπές που θα προκύψουν θα υπάρξει ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης στον ΕΦΚΑ η οποία μπορεί να ανέλθει έως και τα 360 εκατ. ευρώ» αναφέρει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος.

Είναι προφανές ότι η γνωστοποίηση αυτής της περικοπής προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στους κύκλους των συνταξιούχων. Μάλιστα πέραν του θύμου προκάλεσε και κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ), στην οποία αναφέρεται δηκτικά: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει φτωχότερους τους ήδη ευάλωτους από την αναπηρία συνταξιούχους!».

«Nομιμότητα»

Ως υποστηρικτής του Π. Τσακλόγλου έδρασε ο έτερος πόλος του τριδύμου, Κωστής Χατζηδάκης!Ο άνθρωπος που αρέσκεται να σβήνει κεράκια σε τούρτες που τον απεικονίζουν ως σούπερμαν της καταστροφής κοινωνικών δομών και εταιρειών κοινής ωφέλειας ανέφερε χωρίς ίχνος ντροπής ότι ο Π. Τσακλόγλου (έπειτα από μια πενταετία) αποφάσισε να εφαρμόσει τον νόμο Κατρούγκαλου!

«Στην Ελλάδα αυτό προβλέπει η νομοθεσία και διερωτώμαι πώς κάποιος ζητά από έναν υφυπουργό να παραβιάσει τη νομοθεσία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κ. Χατζηδάκης.

Αστείες παλινωδίες

Ωστόσο υπό το βάρος των αντιδράσεων η κυβέρνηση Μητσοτάκη μερικώς αναδιπλώθηκε! Ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγουν τελικώς να παραβιάσουν τη νομοθεσία μόνο μερικώς! Με διευκρίνιση του Π. Τσακλόγλου οι περικοπές όταν ο συνταξιούχος εισπράττει πέραν της μίας εθνικής σύνταξης θα αφορούν μόνο τους μελλοντικούς συνταξιούχους και όχι τους υφιστάμενους. Θα ήταν αστείες αυτές οι παλινωδίες των Τσακλόγλου – Χατζηδάκη αν δεν αφορούσαν την επιβίωση περίπου 300.000 συνανθρώπων μας. Αραγε πώς ο «υπερασπιστής του νόμου» Π. Τσακλόγλου και ο υπερασπιστής του Τσακλόγλου Κ. Χατζηδάκης δέχονται να παρανομήσουν μερικώς; Πού εδράζεται αυτή η πάσχουσα από γελοιότητα τοποθέτησή τους ότι δήθεν εφαρμόζουν τον νόμο, ενώ καταδέχονται να τον παραβιάσουν μερικώς;

Για να μην αναφέρουμε ότι υπό το βάρος των αντιδράσεων ήδη ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή να εξευτελιστεί ο Π. Τσακλόγλου και να ακυρώσει στην πράξη την εγκύκλιο κάνοντας λόγο για «κακογραμμένα σημεία που χρήζουν διευκρίνισης»!

Θέμα ερμηνείας

Εδώ εισέρχεται το ερώτημα: δύο υπουργοί και ένας υφυπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και ο αποκαλούμενος «Προκρούστης των συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων» Γιάννης Βρούτσης, ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από το 2016 παρανομούν και δεν εφαρμόζουν τον νόμο; Η απάντηση είναι βέβαια αρνητική. Απλώς όλοι αυτοί οι υπουργοί ερμήνευσαν διαφορετικά το άρθρο 7 του νόμου Κατρούγκαλου. Το ίδιο κάνει βέβαια και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστω «μερικώς» προς το παρόν.

Αυτό που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι ο ν. 4387/2016 ναι μεν κάνει λόγο για χορήγηση μόνο μίας εθνικής σύνταξης, ωστόσο (κατά τον νομοθέτη) αυτό αφορά μόνο τις συντάξεις εξ ιδίου δικαιώματος, καθόσον οι πέραν της μίας συντάξεις υπολογίζονται με διαφορετικούς συντελεστές, οι οποίοι (εν μέρει) συμπεριλαμβάνουν και το ποσό της εθνικής!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter