Κορονοϊός: 1.000 ευρώ η αποστολή δείγματος από τις Κυκλάδες στο Παστέρ

Κορονοϊός: 1.000 ευρώ η αποστολή δείγματος από τις Κυκλάδες στο Παστέρ

Τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να αποστείλουν τα δείγματα.

Η απομόνωση των νησιών σε συνδυασμό με την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας και την έλλειψη τακτικής σύνδεσης με την ενδοχώρα αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα στην εποχή της πανδημίας, με τα σοβαρά προβλήματα να καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει νησί με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που να απαιτούν άμεση διακομιδή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σοβαρό περιστατικό καταγράφεται στο νησί της Τήνου. 

Σε περιστατικό ασθενούς με πυρετό, που θεωρήθηκε ύποπτο για λοίμωξη με COVID-19, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ελήφθη από το Κέντρο Υγείας Τήνου δείγμα για αποστολή στο Ινστιτούτο Παστέρ. 

Με βάση τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και άλλες φορές, για την αποστολή του δείγματος εκλήθη γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών, η οποία όμως αρνήθηκε να παραλάβει το δείγμα. Σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, προτάθηκαν από τον Οργανισμό δύο άλλες εταιρείες, εκ των οποίων η μια δεν καλύπτει τις Κυκλάδες και η δεύτερη ζήτησε 1.000 ευρώ για να το παραλάβει!

Απευθυνόμενοι οι γιατροί του κέντρου Υγείας στην Περιφέρεια, τους προτάθηκαν τα ΕΛΤΑ, τα οποία, όμως καλύπτουν μόνο πρωινές αποστολές συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, οι οποίες δεν κάλυπταν την αυθημερόν αποστολή του δείγματος. 

Μετά από όλες τις παραπάνω άκαρπες ενέργειες, το δείγμα καταστράφηκε, με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πολυήμερη καθυστέρηση διάγνωσης για τον ασθενή. 

Κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Δεν θα έπρεπε το υπουργείο και ο ΕΟΔΥ να φροντίσουν ώστε να υπάρχει μια αξιόπιστη και κυρίως δωρεάν μεταφορά δειγμάτων από τα νησιά προς το Ινστιτούτο Παστέρ και τα άλλα Κέντρα Αναφοράς για τον COVID-19; Θα πρέπει τα νησιά να επαφίενται στις εταιρείες courier και στην εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική τους, για να αποστέλλουν δείγματα εν μέσω της πιο σοβαρής πανδημίας που έχει γνωρίσει ο τόπος; Άραγε πώς θα στηριχθούν υγειονομικά τα νησιά, τα οποία δίνουν μια άνιση μάχη από πλευράς υποδομών με τον COVID-19;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter