Κορονοϊός: Αγωνία για τα αυξημένα κρούσματα και τις μεταλλάξεις – «Κοκκινίζει» και πάλι η Αττική

Κορονοϊός: Αγωνία για τα αυξημένα κρούσματα και τις μεταλλάξεις – «Κοκκινίζει» και πάλι η Αττική

Το άνοιγμα της αγοράς σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού και τα αυξημένα κρούσματα προκαλούν ανησυχία.

«Η Αττική κοκκινίζει σιγά σιγά. Αυτό οφείλεται και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου», σημείωσε ο καθηγητής αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, τονίζοντας πως «η κινητικότητα αυξήθηκε 10% – 20%» επισήμανε το πρωί μιλώντας στο OPEN TV, ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης κρούοντας το καμπανάκι και υπογράμμισε πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη».

Χθες, Τρίτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 842 κρούσματα κορονοϊού, σχεδόν διπλάσια από εκείνα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα με την Αττική να συγκεντρώνει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, ενώ τόνισε πως υπάρχει η πιθανότητα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα». «Χρειάζεται πολύ καλύτερη επιτήρηση… Πρώτα θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης. 

Δεδομένου ότι Γυμνάσια και Λύκεια αναμένεται να ανοίξουν και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα, παρά το γεγονός πως ήδη αρκετά δημοτικά σχολεία και πολλά τμήματα σε αυτά έχουν διακόψει τα μαθήματα λόγω κρουσμάτων, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων στην τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα κάνει την εισήγησή της προς την κυβέρνηση για άνοιγμα ή μη άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Εκτός από την Αττική που βρίσκεται σταθερά υπό παρακολούθηση συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες και για άλλες περιοχές που παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα όπως οι περιφερειακές ενότητες Έβρου (10), Βοιωτίας (13), Αχαΐας (29), Λέσβου (14), Μαγνησίας (13), Μεσσηνίας (12). Υπενθυμίζεται ότι σε Λέσβο και Βοιωτία ισχύουν αυστηρά lockdown που παρατάθηκαν έως 1η Φεβρουαρίου.

Επίσης, αυξημένη αναλογία κρουσμάτων παρουσιάζουν οι ενότητες Χαλκιδικής με 16 κρούσματα, Εύβοιας, Ξάνθης, Κοζάνης, Λάρισας και Καρδίτσας.

Σε περίπτωση που η αυξητική τάση παραμείνει και τις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται πάντως να μπουν στο τραπέζι νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί και πάλι η διασπορά του κορονοίού, ιδίως του μεταλλαγμένου στελέχους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter