Κορονοϊός: Ανεβαίνουν ξανά τα κρούσματα – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Κορονοϊός: Ανεβαίνουν ξανά τα κρούσματα – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Ανεβαίνει ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού με τους αριθμούς να προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς ενώ η τουριστική σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το τελευταίο επταήμερο καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 35,3% στα κρούσματα.

Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.288 νέα κρούσματα, 1.274 επαναλοιμώξεις, 15 θανάτους και 103 διασωληνωμένους. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο εβδομαδιαίος ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων εκτοξεύτηκε στα 4.946 από 3.713 μία εβδομάδα πριν.

Παράλληλα, ο δείκτης μετάδοσης της λοίμωξης, Rt, βρίσκεται και πάλι οριακά λίγο κάτω από τη μονάδα, στο 0,97.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και μάλιστα για ένα νέο κύμα το οποίο ωστόσο μπορεί να έρθει και νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Μέχρι χθες πιστεύαμε πως η διασπορά αυτών των δύο τελευταίων παραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλη ακόμα. Ξέραμε ότι υπάρχουν αναπτύσσονται, αλλά πιστεύαμε πώς δεν έχουν προλάβει να κάνουν μεγάλη διασπορά. Και πιστεύαμε ότι θα δώσουν σημαντική αύξηση από τον Αύγουστο και μετά. Φαίνεται, όμως, ότι μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Το μελετάμε ακόμη, δεν το ξέρουμε», λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αν η αύξηση οφείλεται στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού, τότε αυτή θα είναι μεγάλη, προσθέτει.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και αποφάνθηκαν πως δεν αποκλείεται η αύξηση στα κρούσματα να μην συνοδεύεται και από αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δηλαδή πίεση στο σύστημα υγείας. Αν ωστόσο, κάτι τέτοιο συμβεί δεν αποκλείεται να δούμε την επαναφορά κάποιων μέτρων και κυρίως αυτό της χρήσης μάσκας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter