Κορονοϊός: Ανησυχία από το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο – Τι θα γίνει μετά τις γιορτές με σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

Κορονοϊός: Ανησυχία από το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο – Τι θα γίνει μετά τις γιορτές με σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

Υψηλό συνεχίζει να παραμένει το ιικό φορτίο που καταγράφεται ιδίως σε ορισμένες περιοχές οι οποίες εξακολουθούν να παραμένουν στο «κόκκινο» κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς. 

Τα κρούσματα άγγιξαν και πάλι χθες Τρίτη τετραψήφιο αριθμό, οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να είναι σταθερά πάνω από 400 ενώ υψηλός είναι καθημερινά και ο αριθμός των θανάτων

Με αυτά τα δεδομένα κυβέρνηση και ειδικοί πορεύονται εξετάζοντας τα επόμενα βήματα για το πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και λιανεμπόριο μετά το τέλος των γιορτών με σκοπό την αποφυγή ενός τρίτου κύματος.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Προς το παρόν το αυστηρότερο lockdown συνεχίζεται σε πέντε περιοχές και σήμανε συναγερμό για έξι ακόμα. 

  1. Ασπρόπυργος
  2. Ελευσίνα
  3. Κοζάνη
  4. Δήμος Εορδαίας
  5. Δήμος Βοΐου
  6. Φλώρινα
  7. Κερατσίνι
  8. Περιστέρι
  9. Ίλιον
  10. Αχαρναί
  11. Κάλυμνος

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση τους lockdown σε: Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Κοζάνη έως τις 6 Ιανουαρίου, αλλά και στους δήμους Εορδαίας και Βοΐου. Αντίθετα άρθηκαν τα πρόσθετα μέτρα στην Μάνδρα, η οποία παρουσιάζει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, αλλά και στις περιοχές Σέρβια και Βελβεντό.

Παράλληλα το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, αλλά και στους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών, καθώς και στην περιοχή του Ζεφυρίου του δήμου Φυλής. 

Σχολεία

Όσον αφορά το ζήτημα των σχολείων, η συνάντηση που είχε χθες Τρίτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την επιτροπή των λοιμοξιολόγων αποδείχτηκε άκαρπη. 

Στο «τραπέζι» έπεσαν, μεταξύ άλλων, προτάσεις όπως το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, οι οποίες δεν βρήκαν απήχηση στην πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων, καθώς υπάρχει και η τάση που υποστηρίζει που οι σχολικές βαθμίδες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές, διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα, προς το παρόν, δεν το επιτρέπουν.

Οι λοιμοξιολόγοι αν και οι περισσότεροι είναι θετικοί ως προς το άνοιγμα των σχολείων, «βλέπουν» ως πιο πιθανή ημερομηνία από τις 15 Ιανουαρίου και μετά παρά για τις 8 Ιανουαρίου.  «Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» δήλωσε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αθανάσιος Τσακρής. Αλλά και ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, σημειώνοντας πως «οι συναθροίσεις των πολιτών τα Χριστούγεννα μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και ο και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης.

Οι ειδικοί επιθυμούν να κάνουν πρώτα  μια εκτίμηση της κατάστασης των γιορτών και στη συνέχεια να λάβουν αποφάσεις γι΄αυτό και θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση στις 4 Ιανουαρίου, με την ελπίδα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία.

Ψώνια με… click in shop

Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, μετά το click away που εφαρμόστηκε στις γιορτές σειρά φαίνεται να πάινρει το click in shop. Με το νέο αυτό τρόπο οι πελάτες θα κλείνουν ραντεβού όχι απλώς για την παραλαβή κάποιας παραγγελίας, αλλά για την επίσκεψη εντός του καταστήματος

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ωστόσο εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι με τις νέες αυτές μεθόδους αφού μια τέτοια λύση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα μικρά καταστήματα των λίγων τετραγωνικών. 

Επιπλέον, έρχεται μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδος για τα καταστήματα αφού μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρ΄ίου ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσεις. 

Όσον αφορά την εστίαση, προς το παρόν δε γίνεται ούτε λόγος από τους ειδικούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter