Κορονοϊός: Ανησυχούν οι Βρετανοί για την μετάλλαξη του ιού, καθησυχάζουν οι ειδικοί

Κορονοϊός: Ανησυχούν οι Βρετανοί για την μετάλλαξη του ιού, καθησυχάζουν οι ειδικοί

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι Βρετανοί από την μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Αυστραλία και Αφρική. 

Έως τις 13 Δεκεμβρίου είχαν εντοπιστεί 1.108 άτομα στην Αγγλία που ήταν φορείς της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία που επεξεργάζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η μετάλλαξη παρατηρείται κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών και η αύξηση των κρουσμάτων στην Αγγλία αφορά κυρίως αυτή την ηλικιακή ομάδα. Επίσης μεταξύ των 20 περιπτώσεων της VUI 202012/01 που εντοπίστηκαν στην Ουαλία ο μέρος όρος ηλικίας των ατόμων ήταν τα 41 έτη ζωής σε ομάδα ανθρώπων 11-71 ετών που εξετάστηκαν.

Ωστόσο, ειδικοί αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίζονται καθησυχαστικοί λέγοντας πως το εμβόλιο προστατεύει και από αυτή την μετάλλαξη του ιού. 

ΠΟΥ: Φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας η μετάλλαξη

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως η μετάλλαξη είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας και δεν θα έπρεπε να υπάρχει πανικός.

«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια, είναι πολύ σημαντικό να πούμε στο κοινό τα πράγματα όπως έχουν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης του ιού», δήλωσε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ.

«Μέχρι στιγμής, παρόλο που έχουμε δει πολλές αλλαγές, πολλές μεταλλάξεις, καμία δεν έχει επηρεάσει σημαντικά ούτε την ευαισθησία στον ιό σε οποιαδήποτε από τις τρέχουσες θεραπευτικές ουσίες και τα φάρμακα ούτε στα υπό ανάπτυξη εμβόλια και υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι αναμένει να λάβει περισσότερες λεπτομέρειες εντός ημερών ή εβδομάδων σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του εξαιρετικά μεταδοτικού νέου στελέχους κορονοϊού.

ΠΙΣ:  Οι μεταλλάξεις ιών είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Ούλριχ Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας» λέγοντας πως οι μεταλλάξεις είναι κάτι φυσιολογικό. 

«Το γεγονός ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Αγγλία οφείλεται κυρίως στην αμέλεια των ανθρώπων εκεί. Οι μεταλλάξεις ιών είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και τις βλέπουμε επίσης ξανά και ξανά σε άλλους παθογόνους ιούς» επισήμανε και πρόσθεσε πως «αν, εν τούτοις, αληθεύει η δήλωσή του ότι η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από τον προηγούμενο ιό, τότε αυτό σημαίνει μόνο ότι τα μέτρα προστασίας μας είναι κατά 70% πιο σημαντικά».

Παρακολούθηση και όχι πανικό συνιστούν όμως και οι Έλληνες ειδικοί οι οποίοι επιμένουν ότι δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς.

 Γώγος:  Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο

«Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί», επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Εξαδάκτυλος: Πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα

«Τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να τα εξετάσουμε για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι. Υπάρχει μια σπασμωδική αντίδραση από τις αρχές της Βρετανίας, καθώς από την αρχή της κρίσης του κοροναϊού δε συμπεριφέρεται με αξιοπιστία παρά το γεγονός ότι όλοι υποληπτόμαστε το υψηλό επίπεδο της επιστήμης της. Η Μεγάλη Βρετανία συνολικά σε αυτή την πανδημία αν δούμε πώς αντιδρά από την αρχή δεν είναι ένα καλό παράδειγμα. Από την αρχή άλλοτε δεν υπήρχε ο ιός, άλλοτε τα μέτρα ήταν πολύ χαλαρά άλλοτε πολύ σκληρά, δεν είχε δηλαδή μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης», ανέφερε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Δημόπουλος: Ο κορονοϊός έχει υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας

Ο πρύτανης της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος επισήμανε πως υπάρχει πλέον η κατάλληλη τεχνολογία και έτσι «μπορούμε να φτιάξουμε και πιο στοχευμένα εμβόλια». Τόνισε δε πως «ο κορονοϊός έχει υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας. Μία μετάλλαξη δεν μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter