Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων – «Καμπανάκια» από τους ειδικούς: «Η πανδημία είναι εδώ» (Video)

Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων – «Καμπανάκια» από τους ειδικούς: «Η πανδημία είναι εδώ» (Video)

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι ειδικοί από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και των διασωληνωμένων τις τελευταίες βδομάδες καθώς όλα δείχνουν πως η πανδημία, όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά είναι ακόμα εδώ και η Όμικρον 2 είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση σκέπτεται νέα χαλάρωση, την Πέμπτη, 59 άτομα έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, τα κρούσματα ανήλθαν σε 24.256 ενώ οι 348 άνθρωποι ήταν διασωληνωμένοι.

«Αυτή τη βδομάδα στην Αττική τα λύματα λένε ότι έχουμε μία μικρή αύξηση αλλά κάτω τη στατιστική σημαντικότητα. Επομένως θεωρώ ότι την επόμενη βδομάδα δε θα έχουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ήδη βλέπουμε», τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Θα παραμείνει σε κάποιο σημαντικό επίπεδο. Ενδεχομένως σε κάποιες μέρες να δούμε γύρω στις 30.000 χωρίς να έχει κάποια δυναμική. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νοσούν και δεν το έχουν δηλώσει. Υπάρχουν ασυμπτωματικοί. Είχαμε πει από τον Ιανουάριο ότι αυτή η περίοδος είναι κατ’εξοχήν περίοδος διάδοσης των ιώσεων», είπε.

«Το ιικό φορτίο στα λύματα δεν έπεσε ποτέ κάτω από κάποιο κρίσιμο σημείο που παρατηρούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι ιδιαίτερα υψηλό όλο το διάστημα που συζητάμε», σημείωσε.

«Μέχρι αρχές Απριλίου πρέπει να τηρούμε προστατευτικά μέτρα», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «Δεν θα τελειώσουμε με τον κορονοϊο ούτε μέχρι το φθινόπωρο».

 

Παγώνη: Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων

Στο μεταξύ, η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση «γιατί προηγήθηκαν γιορτές και μία ακόμη αιτία είναι η μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Οι σκληροί δείκτες παραμένουν στα ίδια αλλά υπάρχει μία σταδιακή μείωση με πολύ αργούς ρυθμούς. Μέχρι το Πάσχα αυτοί οι δείκτες θα έχουν μειωθεί. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι μία αύξηση των νοσηλειών περίπου στο 8-10% και το βλέπαμε όλη τη βδομάδα. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει πλέον η όμικρον και όχι η δέλτα. Υπάρχει έξαρση από την όμικρον».

Όπως είπε, όποιος είναι εμβολιασμένος θα το περάσει ήπια, ο ανεμβολίαστος μπορεί να νοσηλευτεί. «Ειδικά οι άνω των 60 ετών παρατηρείται ότι έχουν αυξήσει τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο MRna, μπορούν να κάνουν το πρωτεϊνικό», υποστήριξε η κ. Παγώνη.

«Πολύ καιρό έχουμε πει πως δεν αποκλείονται οι μεταλλάξεις. Ας κάνουμε την 3η δόση, ας κάνουμε εμβόλια, γιατί η πανδημία είναι εδώ», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης χαρακτήρισε την πανδημία έναν «διαρκή πόλεμο», που ούτε ο πραγματικός πόλεμος δεν κατάφερε να διώξει από την επικαιρότητα, Εξέφρασε μάλιστα το φόβο του ότι μπορεί να δούμε κορύφωση του κορονοϊού και των νεκρών το Πάσχα.

Όπως ο ίδιος εκτιμά τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από όσα καταγράφονται, με βάση τον βαθμό θετικότητας, καθώς έχουν μειωθεί τα τεστ. «Η κούραση κούραση, αλλά δεν μπορούμε να κατεβάσουμε τις άμυνές μας» σημείωσε, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης. Πρόσθεσε δε ότι οι ανεμβολίαστοι «θα πληρώσουν τεράστιο φόρο αίματος» και με την Όμικρον 2.

Η πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι με Όμικρον

«Με τόσα κρούσματα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το τέλος της πανδημίας» σημείωσε και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος. Μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε για τέταρτη φορά σε μία φάση ύφεσης της πανδημίας. Τις προηγούμενες φορές, η ύφεση οδήγησε σε τεράστια κύματα, τα οποία οδήγησαν σε κατάρρευση το σύστημα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία διαχειρίζονται τη νόσο και δεν έχουν πίεση. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία μήπως προκληθεί νέο κύμα «από την υπεραισιοδοξία μας ότι θα τελειώσει όλο αυτό και από την χαλάρωση».

Ο Νίκος Καπραβέλος ξεκαθάρισε ότι η πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι με Όμικρον, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην μείωση του ρυθμού εμβολιασμού και στο γεγονός ότι υπάρχει ένα 30% των πολιτών άνω των 60 δεν έχει κάνει την 3η δόση. «Εάν δεν πάρουμε σοβαρά την πανδημία θα έχουμε πάλι όξυνση και δημιουργία πέμπτου κύματος» υπογράμμισε.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: SOS από τους ειδικούς για αύξηση των νεκρών και των κρουσμάτων το Πάσχα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter