Κορονοϊός: Ανοίγουν παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία στη Νορβηγία

Κορονοϊός: Ανοίγουν παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία στη Νορβηγία

Η Νορβηγία, όπου η επιδημία του κορονοϊού μοιάζει να είναι υπό έλεγχο, άρχισε σήμερα να ανοίγει και πάλι τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία παρά τις επιφυλάξεις κάποιων γονιών, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, που τερματίζει πέντε εβδομάδες περιορισμών στις μετακινήσεις των πιο μικρών παιδιών, η κυβέρνηση επικαλέστηκε επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά φαίνεται να μην επηρεάζονται από την covid-19, ενώ το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει την επιστροφή στην εργασία των γονέων.

Κάποιοι εξ αυτών όμως εξέφρασαν τους φόβους τους, όπως είχαν κάνει και οι γονείς στη Δανία όπου κάποια σχολεία άνοιξαν την προηγούμενη Τετάρτη, και ξεκίνησαν εκστρατεία με τίτλο: “Το παιδί μου δεν πρέπει να γίνει κουνέλι εργαστηρίου για την covid-19” στο Facebook, αλλά και μια διαδικτυακή αίτηση η οποία μέχρι σήμερα το πρωί είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 28.000 υπογραφές.

Λίγο νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Γκούρι Μέλμπι είχε διαβεβαιώσει ότι “το να πηγαίνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο δεν ενέχει κινδύνους”.

Το άνοιγμα των σχολείων αυτών δεν γίνεται χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας. Τα παιδιά κάτω των 3 ετών θα χωριστούν σε μικρές ομάδες ανά τρία και όσα είναι μεταξύ 3 και 6 ετών σε ομάδες ανά έξι, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλον ενήλικα πλην του εκπαιδευτικού που έχει αναλάβει την ομάδα τους.

Μαζί με την Αυστρία και τη Δανία, η Νορβηγία είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στις 12 Μαρτίου.

Βάσει του οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί για την επάνοδο στην κανονικότητα, φυσιοθεραπευτές και ψυχολόγοι μπορούν επίσης να ξεκινήσουν και πάλι τις δραστηριότητές τους από σήμερα, ενώ κομμωτές και δερματολόγοι μέσα στην εβδομάδα. Τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν στις 27 Απριλίου.

Αν και τα καταστήματα δεν είχαν υποχρεωθεί ποτέ να αναστείλουν τη λειτουργία τους, τα μπαρ και τα περισσότερα εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Πολιτιστικές και αθλητικές συγκεντρώσεις απαγορεύονται ως τις 15 Ιουνίου. Εξάλλου στις μεγάλες πόλεις έχουν ήδη ακυρωθεί οι παραδοσιακές παρελάσεις παιδιών που πραγματοποιούνται στις 17 Μαΐου, ημέρα εθνικής επετείου για τη Νορβηγία.

Στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν καταγραφεί μέχρι χθες Κυριακή 7.068 κρούσματα του κορονοϊού και 154 θάνατοι, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες παρατηρείται επιπεδοποίηση της καμπύλης των νέων νοσηλειών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter