Κορονοϊός: Ανοικτό το ενδεχόμενο lockdown στην Αττική

Εικόνες από το παρελθόν είναι πολύ πιθανόν να ξαναδούμε σύντομα στην Αθήνα

Η περιφέρεια είναι ήδη στο πορτοκαλί.

Αυξημένα μέτρα στην Αττική είναι αποφασισμένη να πάρει η κυβέρνηση ενώ αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο lockdown συνολικά στην περιφέρεια ή για τοπικά lockdown σε δήμους όπου θα εμφανιστούν αυξημένα κρούσματα.

Είναι ενδεικτικό στην κατεύθυνση αυτή ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, δήλωσε πρόσφατα ότι το υπουργείο διαθέτει και σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από ένα lockdown στην Αττική.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, στην σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική...Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις»... 

Ο προβληματισμός του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι “Τα μέτρα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν. Ο πρωθυπουργός πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι “Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου είναι υποχρεωτική, και ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κάλεσε επίσης τους ευάλωτους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.

Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.

Τα επιπλέον στοιχεία για την Αττική παρέθεσε στην σύσκεψη ο καθηγητής Δημήτρης Τσιόδρας: «Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο...Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί...Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς...Αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων σε ότι αφορά τις περιοχές της Αττικής».

Διαβάστε επίσης

Έρχονται νέα μέτρα στην Αττική - Τέλος οι συναυλίες και οι δημόσιες συναθροίσεις

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.