Κορονοϊός: Ασυμπτωματικό το 95% των ποδοσφαιριστών της Super League

Κορονοϊός: Ασυμπτωματικό το 95% των ποδοσφαιριστών της Super League

Eξήντα ποδοσφαιριστές της Σούπερ Λίγκας 1 έχουν βρεθεί θετικοί και στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν εμφάνισαν συμπτώματα

Η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας και στον μικρόκοσμο της Σούπερ Λίγκας 1 το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν. Χρονικά περιθώρια για την επέκταση της περιόδου δεν υπάρχουν, καθώς τον ερχόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσει το Euro 2020.

Στη ΣΛ1 μέχρι τώρα έχουν αναβληθεί πέντε αγώνες λόγω κρουσμάτων κορονοϊού στις ομάδες και συνολικά έχουν βρεθεί 60 ποδοσφαιριστές θετικοί στον ιό. Σε ποσοστό 95% ήταν ασυμπτωματικοί και έμαθαν ότι νοσούν μετά τον περιοδικό έλεγχο που κάνουν.

Στο ξεκίνημα της σεζόν και μέχρι την 8η αγωνιστική η λίγκα αποφάσιζε την αναβολή ενός αγώνα στην περίπτωση που μία ομάδα είχε τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η διοίκηση του συνεταιρισμού, με δεδομένο ότι όλες οι ομάδες τηρούν ευλαβικά το υγειονομικό πρωτόκολλο, ζήτησε από τη ΓΓΑ την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οδηγούν υποχρεωτικά στην αναβολή ενός αγώνα, ισχυριζόμενη ότι τα τρία κρούσματα είναι αυστηρή προϋπόθεση.

Τα παιχνίδια της UEFA για παράδειγμα διεξάγονται αρκεί η κάθε ομάδα να έχει έστω 13 αρνητικά δείγματα (υγιείς ποδοσφαιριστές) και στη διάθεση του προπονητή να είναι τουλάχιστον ένας τερματοφύλακας. Κι αυτό μόνο και μόνο για να ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις της, σε μια χρονιά με πολλές και πρωτόγνωρες ιδιαιτερότητες.

Από την υγειονομική υπηρεσία της ΓΓΑ κρίθηκε πως είναι αρκετά ασφαλές να ανέβει το όριο για τη μετάθεση ενός αγώνα στα πέντε από τα τρία κρούσματα. Τα πέντε κρούσματα αντιστοιχούν στο 16-17% του συνόλου των ποδοσφαιριστών που ελέγχονται, το οποίο είναι αυστηρότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει στην Ευρώπη. Η ουσία είναι, όπως υποστηρίζουν και στη διοργανώτρια αρχή, ότι με την αύξηση των κρουσμάτων για την αναβολή ενός αγώνα δεν θυσιάστηκε η ασφάλεια και επεκτάθηκε η λειτουργικότητα του πρωταθλήματος.

Στο τροποποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο διεξαγωγής αγώνων Σούπερ Λίγκας 1 επισημαίνεται ότι «αναβολή αγώνα γίνεται μόνο όταν στον προγραμματισμένο έλεγχο 24 ή 48 ώρες πριν από τον αγώνα διαπιστωθούν πέντε ή περισσότερα θετικά κρούσματα σε ποδοσφαιριστές. Προηγούμενα κρούσματα σε ποδοσφαιριστές, σε ελέγχους μέσα στην εβδομάδα λόγω συμπτωμάτων ή στενής επαφής με κρούσμα, βάζουν την ομάδα σε αυξημένη επιτήρηση αλλά δεν προσμετρώνται για αναβολή αγώνα». Επιπλέον «κρούσματα σε προπονητές και ιατρικό προσωπικό που θεωρούνται προστατευμένες επαφές αντιμετωπίζονται με απομόνωση χωρίς να επηρεάζουν την ομάδα».

Τι ισχύει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ισχύουν τα ακόλουθα σε ό,τι αφορά τα τεστ και τα κρούσματα:

Ιταλία: Τεστ γίνονται δύο φορές την εβδομάδα. Ο παίκτης που είναι θετικός απομονώνεται μέχρι να κάνει δύο σερί αρνητικά τεστ, ενώ όλη η ομάδα ελέγχεται εντός 24ώρου.

Αγγλία: Τεστ πραγματοποιούνται ανά επτά ημέρες και οι θετικοί παίκτες απομονώνονται για δέκα ημέρες, ενώ τα ματς διεξάγονται με τουλάχιστον 14 παίκτες (11+3 αλλαγές) και έναν γκολκίπερ.

Γαλλία: Πραγματοποιείται τουλάχιστον ένα τεστ την εβδομάδα. Παίκτες ή μέλη τεχνικού επιτελείου που βρίσκονται θετικοί απομονώνονται για οκτώ ημέρες, οι υπόλοιποι προπονούνται κανονικά. Τα ματς παίζονται με τους παίκτες που είναι αρνητικοί στον ιό, ενώ εάν υπάρξουν λιγότεροι από 20 παίκτες (και ένας γκολκίπερ) λόγω των κρουσμάτων, τότε είναι πιθανή η αναβολή του αγώνα.

Γερμανία: Κάθε εβδομάδα γίνονται δύο τεστ, οι θετικοί παίκτες απομονώνονται και η καραντίνα τους εξαρτάται από τις αποφάσεις των τοπικών αρχών υγείας. Εάν ένα κλαμπ δεν επιβεβαιώσει έγκαιρα ότι οι παίκτες που βρίσκονται στην αποστολή είναι αρνητικοί στα τεστ, τότε προτείνεται η ακύρωση του αγώνα.

Ολλανδία: Μία φορά την εβδομάδα γίνονται τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων είναι διαθέσιμα τέσσερις ώρες πριν από την έναρξη κάθε αγώνα. Οι θετικοί παίκτες μπαίνουν σε απομόνωση δέκα ημερών και συστήνεται να υποβληθεί σε νέα τεστ η υπόλοιπη ομάδα. Τα ματς διεξάγονται με τους αρνητικούς στον ιό παίκτες.

Νορβηγία: Δεν είναι υποχρεωτικά τα τεστ και η απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και των ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί τους είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Β. Ιρλανδία: Δεν είναι υποχρεωτικά τα τεστ, οι παίκτες πρέπει να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο υγείας πριν από κάθε προπόνηση και πριν από κάθε ματς.

Πορτογαλία: Τεστ γίνονται μία φορά την εβδομάδα και οι θετικοί μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Το ματς γίνεται εάν υπάρχουν επτά αρνητικοί παίκτες. 

Τσεχία: Τεστ γίνονται συχνά και υπάρχει απομόνωση των θετικών κρουσμάτων.

Σλοβακία: Δεν είναι υποχρεωτικά τα τεστ, παρά μόνο εάν αναλάβει το κόστος η πολιτεία. Για τα θετικά κρούσματα η σύσταση είναι απομόνωση για δέκα ημέρες, ενώ όσοι είναι αρνητικοί συνεχίζουν τις προπονήσεις κανονικά, χωρίς όμως τη χρήση των αποδυτηρίων και των κοινόχρηστων χώρων. Τα ματς γίνονται εάν υπάρχουν 13 παίκτες και ένας γκολκίπερ.

Ισπανία: Τεστ γίνονται μία φορά την εβδομάδα και οι θετικοί μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες, όπως και οι κοντινές επαφές. Τα ματς διεξάγονται με 13 παίκτες (τουλάχιστον πέντε από την πρώτη ομάδα και οκτώ από τη δεύτερη).

Σουηδία: Δεν είναι υποχρεωτικά τα τεστ, παρά μόνο εάν υπάρξουν συμπτώματα. Τα ματς γίνονται με τους αρνητικούς παίκτες.

Ελβετία: Δεν είναι υποχρεωτικά τα τεστ.

Σκωτία: Οι παίκτες κάνουν τεστ δύο φορές την εβδομάδα και οι τοπικές αρχές αποφασίζουν για τα έξτρα μέτρα. Ματς γίνονται εάν υπάρχουν έντεκα αρνητικοί παίκτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter