Κορονοϊός: Δήμαρχοι «κόβουν» τους μισθούς τους, αλλά ζητούν χρηματοδότηση για τους δήμους

Κορονοϊός: Δήμαρχοι «κόβουν» τους μισθούς τους, αλλά ζητούν χρηματοδότηση για τους δήμους

Τη …γραμμή Μητσοτάκη, ακολουθεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και στέλεχος της ΝΔ Δημήτρης Παπαστεργίου που καλεί τα στελέχη της αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν οικονομικά με σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Παράλληλα, όμως, προειδοποιεί για τις αντοχές των δήμων, που λόγω
έλλειψης πόρων, κινδυνεύουν να μην μπορούν να καλύψουν τις ενισχυμένες
ανάγκες των ευπαθών ομάδων αυτή την δύσκολη περίοδο.

Προβάλλοντας την άποψη ότι οι δήμαρχοι πρέπει να δώσουν σαφές μήνυμα συμμετοχής στην «εθνική προσπάθεια» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προτείνει τη δωρεά μέρους των αποδοχών τους. Καλεί τους αιρετούς α΄βαθμού να καταθέσουν το 50% των αποδοχών μας, για τους επόμενους δυο μήνες, στον κοινό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19. Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (31.3.2020), αναμένεται να τεθεί η πρόταση αυτή για να αποφασίσουν οι αιρετοί.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου η κίνηση αυτή είναι καθαρά συμβολική, «αφού όλοι γνωρίζουν πως οι αμοιβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτούς που απολαμβάνουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι άλλων βαθμίδων του πολιτικού μας συστήματος. Όμως αυτή που είναι ουσιαστική, είναι η δέσμευσή μας πως σε αυτή την υγειονομική κρίση, κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος».

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Δημήτρης Παπαστεργίου έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, σημειώνοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, «ώστε να αντέξουν οι Δήμοι και να ανταποκριθούν στη δύσκολη συγκυρία λόγω του κορονοϊού».

Εξηγεί ότι αν οι Δήμοι δεν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα εξαιτίας της μη είσπραξης ανταποδοτικών τελών δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία των κοινωνικών τους δομών και υπηρεσιών, αλλά και να παρέχουν βασικές υπηρεσίες όπως είναι η καθαριότητα και η ύδρευση.

«Δεν θα αντέξουν οι Δήμοι και ειδικά οι μικροί την παρατεταμένη παύση πληρωμών», σημειώνουν οι δήμαρχοι.

Στη σύσκεψη των προέδρων των Περιφεριακών Ενώσεων της χώρας τέθηκε εκ νέου και το θέμα των προσλήψεων μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, κάτι που, όπως φαίνεται, θα προχωρήσει. Οι δήμαρχοι εξέτασαν το ενδεχόμενο να παγώσει η κινητικότητα, τουλάχιστον για αυτό το διάστημα, ενώ έθεσαν στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο το ζήτημα της αναστολής των δόσεων δανείων των Οργανισμών Τοπική Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για έξι μήνες με παράταση αντίστοιχη των δανείων και χωρίς επιβάρυνση τόκων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter