Κορονοϊός: Εκτακτα μέτρα και …φαστ τρακ πρόγραμμα για νοσηλεία κατ΄οίκον

Κορονοϊός: Εκτακτα μέτρα και …φαστ τρακ πρόγραμμα για νοσηλεία κατ΄οίκον

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία δικτύου νοσηλευτών που θα παρέχουν κατ΄οίκον φροντίδα σε νοσούντες από λοίμωξη Covid-19 αλλά και θα λαμβάνουν δείγματα βιολογικού υλικού από τα άτομα με «υποψία ή πιθανότητα κρούσματος».

Οι κυβερνητικές αποφάσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας επιταχύνουν τις αποφάσεις, με επίκεντρο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό, για πρωτοβάθμια περίθαλψη, που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά της νόσου. Στην υπόθεση αυτή θα συμβάλει και το υπουργείο Εσωτερικών, εποπτευόμενοι από αυτό φορείς, και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ηδη, η δράση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για κατ΄οίκον παροχή φροντίδας και νοσηλείας εντάχθηκε με ταχύ ρυθμό στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» (ΕΣΠΑ), με ύψος δαπάνης 10.754.807,69 ευρώ. Στις 21 Μαρτίου 2020 υπέγραψε την απόφαση για την ένταξη η Γραμματέας Διαρθρωτικών Ταμείων (EKT-ΕΤΠΑ-ΤΑ), Νίκη Δανδόλου.

Αυτού του είδους η παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας τίθεται με γοργό ρυθμό σε εφαρμογή σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας από κορονοϊό, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Το Υπουργείο Υγείας με κινητές μονάδες νοσηλευτών επιδιώκει να παρέχει αποκεντρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και έγκαιρη διάγνωση κατ΄οίκον για νόσηση από τον κορωνοϊό (COVID-19).

Παραλληλα, στόχος είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας των νοσούντων και κατ΄ οίκον ειδικότερα των ατόμων με αδυναμία, μοναχικά άτομα κ.ά. και η εξατομικευμένη παροχή οδηγιών για την πρόληψη της τυχόν μετάδοσης της λοίμωξης στους οικείους/συγκατοίκους/στενές επαφές.

Ετσι, το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με τρεις άξονες:

-Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ΄ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από άτομα -πιθανά κρούσματα Κορωνοϊού.

-κάλυψη των αναγκών με μέλη κινητών μονάδων και παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 σε νέους επαγγελματίες υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.

-ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα Κορωνοϊού κατ΄οίκον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter