Κορονοϊός: Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΕ για την πανδημική έξαρση στην Κίνα – «Κλειδώνουν» τα πρώτα μέτρα

Κορονοϊός: Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΕ για την πανδημική έξαρση στην Κίνα – «Κλειδώνουν» τα πρώτα μέτρα

Η έξαρση του πανδημικού κύματος των τελευταίων εβδομάδων στην Κίνα έχει θορυβήσει τα κράτη – μέλη της ΕΕ, με τον Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων να συνεδριάζει την Τετάρτη με στόχο να «κλειδώσει» τα πρώτα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει πιθανή νέα εξάπλωση και στην Ευρώπη.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Τρίτη ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα διεξάγονται τα τεστ στα κινεζικά εδάφη προτού οι ταξιδιώτες αναχωρήσουν με προορισμό χώρες της Ένωσης.

Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην έκτακτη συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων και περιλαμβάνει:

  • μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα),
  • παρακολούθηση λυμάτων στα αεροσκάφη που καταφθάνουν από την Κϊνα και για τον έλεγχο τυχόν παραλλαγών,
  • γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση,
  • αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,
  • συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Η στάση του Πεκίνου

Κι ενώ στην ΕΕ κυριαρχεί η ανησυχία για την πανδημική κατάσταση στην Κίνα, το Πεκίνο επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, σημειώνοντας ότι αυξήσεις κρουσμάτων παρατηρήθηκαν και σε άλλες χώρες μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

Μάλιστα, η κινεζική κυβέρνηση προειδοποιεί για αντίμετρα σε όσες χώρες επιλέξουν να λάβουν προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες. Ήδη, ορισμένα περιοριστικά μέτρα για όσους ταξιδεύουν προς την Κίνα έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.

Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ επανέλαβε την ανάγκη για παρουσίαση μίας «ρεαλιστικής εικόνας» για ό,τι συμβαίνει στην Κίνα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter