Κορονοϊός: Εκτιμήσεις για 44.000 κρούσματα στην Κίνα

Κορονοϊός: Εκτιμήσεις για 44.000 κρούσματα στην Κίνα

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν «δρακόντεια» μέτρα περιορισμού της μετακίνησης πληθυσμού εάν θέλουν να προλάβουν την εξάπλωση του ιού του Ουχάν, δηλώνουν ερευνητές του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εκτιμούν, βάσει μαθηματικών μοντέλων, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τις 40.000.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU) προειδοποιούν για επιτάχυνση της εξάπλωσης του νέου κινεζικού ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει, επισήμως, περί τους 80 θανάτους στην Κίνα.

Συνολικά, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 2.744 κρούσματα στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων διπλασιάσθηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών για να φθάσει τις 6.000.

«Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός αυτή η επιδημία να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία», δήλωσε ο Γκάμπριελ Λουνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής αυτής ομάδας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

«Πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν δραστικά και δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού», προειδοποίησε.

Ο Μα Σιαογουέι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας που αποτελεί υπουργείο στην Κίνα, δήλωσε χθες ότι ο νέος ιός έχει περίοδο επώασης που μπορεί να φθάσει μέχρι τις δύο εβδομάδες και ότι η μετάδοση είναι δυνατή ακόμη και κατά την περίοδο της επώασης, όταν ο ασθενής δεν έχει ακόμη εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Αυτές είναι οι χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κινεζικού ιού, η ομάδα του Γκάμπριελ Λουνγκ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπ ‘ όψιν παρά μόνο οι επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.

«Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να ήταν της τάξεως των 25.000-26.000 την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους», δηλαδή το Σάββατο, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χονγκ Κονγκ ο δρ Λουνγκ στηριζόμενος σε μαθηματικά μοντέλα.

Περιλαμβάνοντας τα άτομα που βρίσκονται σε περίοδο επώασης, και είναι ακόμη ασυμπτωματικά, «ο αριθμός προσέγγιζε τις 44.000» το Σάββατο, είπε προσθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να διπλασιάζεται κάθε έξι ημέρες, για να φθάσει στο ανώτατο σημείο τον Απρίλιο και τον Μάιο στις ζώνες που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία επιδημία. Ο επιστήμονας αναγνωρίζει ότι εάν ληφθούν δραστικά μέτρα, ο ρυθμός αυτός μετάδοσης μπορεί να μειωθεί.

Το επίκεντρο της νόσου παραμένει η πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Ομως κρούσματα έχουν επίσης εντοπισθεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη, η Σεντζέν και η Καντόνα.

«Περιμένουμε να δούμε ανθεκτικές εστίες της επιδημίας και στις άλλες μεγαλουπόλεις», προειδοποίησε.

Καθώς οι πόλεις αυτές αποτελούν περιφερειακούς ή διεθνείς κόμβους για τις μεταφορές, είναι «πολύ πιθανόν» ο ιός να μεταδοθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις με βάση αυτές τις νέες εστίες», είπε.

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει οι κινεζικές αρχές, ο επιστήμονας λέει ότι είναι «απολύτως σωστά», σημειώνοντας ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά «πιθανόν να μην είναι επαρκή για να μεταβάλουν την πορεία της επιδημίας προς τις άλλες μεγαλουπόλεις».

Η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ είναι ένα από τα συνεργαζόμενα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κέντρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter