Κορονοϊός – Εμβόλιο: Ποιοι συστήνεται να κάνουν την 4η δόση – Τι ισχύει για τους άνω των 60

Κορονοϊός – Εμβόλιο: Ποιοι συστήνεται να κάνουν την 4η δόση – Τι ισχύει για τους άνω των 60

Διευκρινίσεις σχετικά με το σκεπτικό της επιτροπής για την τέταρτη δόση εμβολίου προχώρησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας αλλά και της μεγαλύτερης ανασοδιαφυγής και της χαλάρωσης των μέτρων, παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων (με κορονοϊό) που ευτυχώς λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών», σημείωσε αρχικά και τόνισε πως η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών παραμένει αμετάβλητη.

Η επιτροπή συνιστά να γίνει η τέταρτη δόση εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσους διαβιούν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Συνιστά επίσης να γίνει σε άτομα ηλικίας 60 και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Για τον γενικό πληθυσμό, τα άτομα δηλαδή ηλικίας κάτω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως τα δεδομένα για πρόσθετα οφέλη από την τέταρτη δόση εμβολίου με τα υπάρχοντα εμβόλια, είναι προσωρινά περιορισμένα.

«Ωστόσο, συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων, εισηγούμαστε να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα σε άτομα ηλικίας έως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν έπειτα από σύμφωνη ιατρική γνώμη».

Υποστήριξε δε πως «κύριος στόχος το εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Γι αυτό το λόγο πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού».

«Οι συστάσεις ποτέ δεν γίνονται εν κενώ. Αλλά τα επιστημονικά δεδομένα που θα θέλαμε για ισχυρή σύσταση δεν είναι προς το παρόν επαρκή», απάντησε η κ. Θεοδωρίδου σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής και παρέθεσε τα αποτελέσματα ορισμών πρώιμων ερευνών για την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter