Κορονοϊός: Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω

Κορονοϊός: Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη αλλά σκληραίνουν σε πολλές περιοχές τα lockdowns, με ορατή την έλλειψη συντονισμού

Με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να μην έχει καταλαγιάσει ακόμη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυστηροποιούν τα περιοριστικά μέτρα ενόψει των εορτών, ενώ προειδοποιούν για ένα τρίτο κύμα τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, η ένταση του οποίου θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών τις εορταστικές ημέρες. Την ίδια ώρα η άφιξη του εμβολίου της BioNTech και της Pfizer στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, παρότι χαρακτηρίστηκε από τον «Guardian» ως «ιστορική στιγμή», τελικά δεν απέτρεψε την εφαρμογή σκληρότερων μέτρων επιπέδου 3 στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές.

Καθολικό lockdown στη Γερμανία

Την εφαρμογή γενικού lockdown σε όλη τη Γερμανία ανακοίνωσε η Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ρεκόρ νέων κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, οι χώροι εστίασης και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, εκτός των τραπεζών, των φαρμακείων και των καταστημάτων λιανικής τροφίμων. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί ανακοινώθηκε επίσης ότι θα κλείσουν τρεις μέρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Τέλος, η κυβέρνηση ανακάλεσε τη χαλάρωση στον μέγιστο αριθμό ατόμων ανά κοινωνική συνάθροιση την οποία είχε εξαγγείλει αρχικά, περιορίζοντας τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών από άλλη οικογένεια σε τέσσερα άτομα για την περίοδο από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου και σε πέντε για την υπόλοιπη περίοδο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και «χαλάρωση» στη Γαλλία

Στις 24 Νοεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την Πέμπτη βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και τέθηκε σε επταήμερη καραντίνα, ανακοίνωνε ενόψει των εορτών τη λήξη του lockdown εφόσον ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων περιοριζόταν στις 5.000 και των ημερήσιων νέων διασωληνωμένων ασθενών στις 2.500 με 3.000. Τελικά ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ πληροφόρησε τους πολίτες της χώρας ότι θα εφαρμοστεί μόνο μερική χαλάρωση του lockdown, που δεν συμπεριλαμβάνει χώρους εστίασης και τεχνών, ενώ θα παραταθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα ξεκινάει από τις 20.00 αντί τις 21.00.

Μέχρι τέλους των γιορτών τα μέτρα στη Βρετανία

Το κλείσιμο όλων των χώρων εστίασης και των καταστημάτων πλην της λιανικής τροφίμων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Αγγλίας Ματ Χάνκοκ αυτή την εβδομάδα, ενώ επιτρέπεται ο συγχρωτισμός τριών οικογενειών. Τα μέτρα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος των γιορτών, ενώ κατά περιοχές είναι αυστηρότερα.

Τι κατάσταση επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη

Λουκέτο σε εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης, θεάματος και άθλησης μπαίνει στην Ολλανδία και την Τσεχία, ενώ παρατείνεται η ισχύς των αυστηρών μέτρων lockdown και στην Ισπανία, όπου ο συγχρωτισμός κατά την περίοδο των γιορτών επιτρέπεται μόνο σε συγγενείς. Στην Ιταλία τα περιοριστικά μέτρα διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ζώνες κινδύνου, με τις περισσότερες περιοχές πλέον να βρίσκονται στο κίτρινο επίπεδο, στο οποίο καταστήματα και χώροι εστίασης παραμένουν ανοιχτοί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην ευρωπαϊκή ζώνη, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, ανάμεσά τους και τη Ρωσία, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 22 εκατομμύρια κρούσματα και περί τους 500.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών καταγράφηκαν περί το 1,7 εκατομμύριο κρούσματα και περισσότεροι από 34.500 θάνατοι!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter