Κορονοϊος: Έρχονται νέα έκτακτα μέτρα – Προς lockdown η Θεσσαλονίκη

Κορονοϊος: Έρχονται νέα έκτακτα μέτρα –  Προς lockdown η Θεσσαλονίκη

Ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε χθες στη χώρα μας με τα κρούσματα να σπάνε το ψυχολογικό όριο των 1.500, αριθμός που πιθανότατα δεν αναμενόταν να ξεπεραστεί τόσο σύντομα, ενώ οι θάνατοι «έσπασαν» το φράγμα των 600 ατόμων προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και προβληματισμό τόσο στην ίδια την κυβέρνηση όσο και στους λοιμωξιολόγους.

Πλέον, είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για νέα μέτρα που θα ανακόψουν τη διασπορά του κορονοϊού τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, μετά και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης οι λοιμωξιολόγοι.

Η Ευρώπη έδωσε μια γεύση χθες για το τι θα πρέπει να περιμένει και η χώρα μας, με τη Γαλλία να ανακοινώνει ένα καθολικό lockdown, εκτός από τα σχολεία που θα παραμείνουν ανοιχτά, και τη Γερμανία που ανακοίνωσε μερικό lockdown κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια. Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφού είναι πιθανόν η Ευρώπη να καταλήξει σε οδηγίες ή ακόμη και σε μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε και ξανάλεγε πως το καθολικό lockdown δεν είναι στο τραπέζι, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα μέτρα που δεν αποδίδουν, φαίνεται να έχει αλλάξει τα σχέδια. 

«Δεν είμαστε ούτε κοντά, ούτε και μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα απρόβλεπτο», εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ χθες ο Καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Στο κόκκινο και η Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μετά και τα 384 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ. Από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των λοιμοξιολόγων πληροφορίες αναφέρουν πως η Θεσσαλονίκη από σήμερα μπαίνει στο «κόκκινο» και άρα θα υπάρξει επιβολή τοπικού lockdown.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα μεταβεί σήμερα στην Θεσσαλονίκη όπου και θα έχει συνάντηση, στις 12 το μεσημέρι, με τον δήμαρχο Θσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Κοντά στο «κόκκινο» βρίσκονται, όμως, και η Λάρισα και η Ροδόπη ενώ από σήμερα Πέμπτη «κοκκινίζουν» οι περιφερειακές ενότητες των Ιωαννίνων και των Σερρών. 

Ταυτόχρονα, επιβαρυμένες υγειονομικά εμφανίζονται και οι περιοχές της Ροδόπης και της Νάξου, οι οποίες με βάση τα χθεσινά στοιχεία περνούν στο επίπεδο 3.

Άλλα μέτρα

Τα νέα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και συζητιούνται είναι μεταξύ άλλων η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτου χρώματος καθώς και η απαγόρευση εξόδου από τις πορτοκαλί περιοχές, ώστε να περιοριστεί η διασπορά. Επίσης, εξετάζεται η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης καθώς και η επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Το lockdown στην Αττική είναι κάτι που δεν φαίνεται να έρχεται για την ώρα, καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην μπει στο επίπεδο 4 η Αττική.

«Μαύρη» πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής μικροβιολογίας, διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, προχώρησε σε μια μαύρη πρόβλεψη. Επικαλούμενος έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, είπε πως αναμένονται περίπου 4.000 θάνατοι στην Ελλάδα από Covid19 έως την 1η Φεβρουαρίου 2021. Επισήμανε πως αν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα ο αριθμός των θανάτων θα κυμανθεί σε περίπου 3.000.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter