Κορονοϊός: Ετοιμάζουν πλάνο Χριστουγέννων με γεμάτες ΜΕΘ – Στο μικροσκόπιο οι «κόκκινες» περιοχές

Κορονοϊός: Ετοιμάζουν πλάνο Χριστουγέννων με γεμάτες ΜΕΘ – Στο μικροσκόπιο οι «κόκκινες» περιοχές

Σταθερά τετραψήφιος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων παρά το lockdown, βάζοντας σε σκέψη την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει μιας και μέχρι στιγμής τίποτα από αυτά που είχε σχεδιάσει δε βγαίνει. Αντίθετα ο αριθμός των διασωληνωμένων που ξεπερνά τους 600 έχει γονατίσει το ΕΣΥ.

Με το lockdown να παίρνει παράταση για μία ακόμη βδομάδα όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τουλάχιστον δηλαδή για μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σήμερα Παρασκευή την καθιερωμένη του σύσκεψη με την επιτροπή των λοιμοξιολόγων προκειμένου να εξετασθούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Μάλιστα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση του lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου. Το σενάριο αυτό αν υλοποιηθεί, θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μαγαζιά στην περίοδο των γιορτών.

«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή είναι και τα σχολεία αλλά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων» ανέφερε χθες Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Οι «κόκκινες» περιοχές

Επτά περιοχές ανησυχούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πάτρα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος. Ειδικά για την Πάτρα, εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, υπάρχει ανησυχία για τις επόμενες ημέρες και έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων.

Το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό κυρίως στην βόρεια Ελλάδα, αν και από την Θεσσαλονίκη ήρθαν κάποια αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη εβδομάδα, καθώς έρευνες στα λύματα δείχνουν μείωση του φορτίου κατά 50%. 

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδα

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τα νοσοκομεία κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα να έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους αφού όλες οι ΜΕΘ είναι πλέον γεμάτες. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το ιικό φορτίο δείχνει αυξητικές τάσεις σε ορισμένες περιοχές και αυτό αποτελεί λόγο για να «φρενάρει» η κυβέρνηση μία άρση μέτρων.

Η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρεια Ελλάδας αποτυπώνεται και από τη πρώτη αεροδιακομιδή που χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί χθες Πέμπτη όπου τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς από την Δράμα κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν με C-130 σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων παρότι η κυβέρνηση ιδανικά θα ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μαζί, μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει οριστικά αφού αναμένουν τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουν εάν οι επιδημιολογική κατάσταση της χώρας το επιτρέπει.

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά σχολεία, γι’ αυτό άλλωστε και οι ειδικοί επιστήμονες έχουν παραδώσει νέα πρωτόκολλα για τα παιδιά αυτής της ηλικίας και τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται στις σχολικές μονάδες, αλλά και πως θα γίνεται η διαχείριση ενός πιθανού κρούσματος.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter