Κορονοϊός: Γάλλοι γιατροί μηνύουν τον πρωθυπουργό και την πρώην υπουργό Υγείας

Κορονοϊός: Γάλλοι γιατροί μηνύουν τον πρωθυπουργό και την πρώην υπουργό Υγείας

Με το επιχείρημα ότι «απέφυγαν να πάρουν στην ώρα τους μέτρα για να αναστείλουν την εξάπλωση της Covid-19», τρεις Γάλλοι γιατροί, εκπροσωπώντας ένα σύλλογο εργαζομένων υγείας, κατέθεσαν προ ημερών μήνυση κατά του Γάλλου πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ, και της πρώην υπουργού Υγείας, Ανιές Μπυζέν.

Πατώντας στα λόγια της πρώην υπουργού, η οποία σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde είπε ότι είχε ενημερώσει ήδη από τον Ιανουάριο τον Γάλλο πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ, για τη σοβαρότητα της επιδημίας του κορονοϊού και ότι τον είχε συμβουλέψει για την αδυναμία διενέργειας των δημοτικών εκλογών, οι τρεις Γάλλοι γιατροί υποστηρίζουν ότι Φιλίπ και Μπυζέν, ενώ γνώριζαν τους κινδύνους της κατάστασης, δεν ενήργησαν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Σε δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού «L’Observateur», εξηγείται το σκεπτικό των τριών γιατρών, σύμφωνα με τους οποίους αν τα (πολλά) μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στις 13 Μαρτίου με τελευταίο το γενικό περιορισμό του πληθυσμού είχαν ληφθεί νωρίτερα, τότε “η επιδημία του κορονοϊού θα είχε αναμφίβολα τεθεί υπό έλεγχο γεγονός που θα μείωνε τον αριθμό των προσβεβλημμένων ατόμων και επομένως, των ατόμων που θα μπορούσαν να μολύνουν τους άλλους». Στο κείμενό τους, οι γιατροί αναφέρουν, επίσης, το μελανό παράδειγμα της επαρχίας Ουάζ στη Βόρεια Γαλλία, μία από τις εστίες της Covid-19 στη χώρα, όπου για μέρες “κανένα ειδικό μέτρο, πέραν τους κλεισίματος των σχολικών κτιρίων”, δεν είχε παρθεί.

Η τιμωρία που προβλέπεται, σε περίπτωση που ο Φιλίπ και η Μπυζέν καταδικαστούν, είναι δύο χρόνια φυλάκιση και 30.000 ευρώ πρόστιμο έκαστος.

Ποια είναι η Ανιές Μπυζέν

Η Ανιές Μπυζέν ήταν η υπουργός Υγείας της Γαλλίας μέχρι και την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, οπότε και αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από πιέσεις που άσκησε ο Γάλλος πρόεδρος και επικεφαλής του κόμματος η “Δημοκρατία Μπροστά” (LREM), Εμανουέλ Μακρόν, για να αναλάβει το ρόλο της υποψήφιας της LREM για το δημαρχιακό θώκο του Παρισιού. Στον α’ γύρο των δημοτικών εκλογών, ο οποίος τελικά πραγματοποιήθηκε κανονικά, με ρεκόρ στο ποσοστό αποχής (55%), η Μπυζέν τερμάτισε τρίτη (18,3%) πίσω από την νυν δήμαρχο, Αν Ινταλγκό (29,1%) και την υποψήφια της δεξιάς, Ρασιντά Ντατί (23%).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter