Κορονοϊός: γεμίζουν οι ΜΕΘ αλλά η κυβέρνηση αδιαφορεί

Κορονοϊός: γεμίζουν οι ΜΕΘ αλλά η κυβέρνηση αδιαφορεί

Η σταθερότητα των κρουσμάτων κορονοϊού καθημερινά πάνω από τα 400, η «ασφυξία» στις ΜΕΘ και ο αρθμός των θανάτων δημιουργούν έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες αλλά αφήνουν αδιάφορη την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο σημείο «μηδέν» βρίσκεται το μέτωπο της πανδημίας στη χώρα και ειδικά στην Αττική. Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ να καταγράφουν καθημερινά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα ο αριθμός των ασθενών που είχαν καταλήξει από Covid-19 από τις αρχές τις πανδημίας και μέχρι τις αρχές Αυγούστου ήταν 211, ενώ μέσα στους δύο επόμενους μήνες διπλασιάστηκε και χθες άγγιξε τους 460.

Οι ΜΕΘ συμπληρώνονται με αυξημένο ρυθμό και φανερώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να ισχυροποιήσει το ΕΣΥ. Οι ασθενείς με κορονοϊό άγγιξαν την Πέμπτη τους 91 εκ των οποίων οι 79 είναι στην Αττική. Την άκρως ανησυχητική κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται στα επίπεδα Απριλίου.

Συγκεκριμένα οι 91 διασωληνωμένοι ασθενείς που ανακοινώθηκαν στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση, είναι μόλις 2 λιγότεροι από τον αριθμό των 93 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί στις 5 Απριλίου 2020.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.

Άλλα λένε οι επιστήμονες, άλλα η κυβέρνηση

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τον Δεκέμβριο θα έχουμε 2000 κρούσματα την ημέρα χωρίς παραπάνω μέτρα.

«Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. «Είναι αυτό που λένε όλοι απλά εμείς το λέμε ποσοτικά», εξήγησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Πολύ εύκολα μπορούμε να φτάσουμε τα 500 και τα 600 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα στη χώρα μας, τόνισε ο Δ. Σαρηγιάννης.

Ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα τη μέρα με «μάσκα παντού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση στην Αττική, τόνισε ότι προσωπικά θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού».

Ένα άλλο δυναμικό μέτρο, είπε πως θα ήταν η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτιρίων και τα λεωφορεία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter