Κορονοϊός: Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech – Την επόμενη βδομάδα ξεκινάνε οι εμβολιασμοί

Κορονοϊός: Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech – Την επόμενη βδομάδα ξεκινάνε οι εμβολιασμοί

Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορoνοϊού, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικούς εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech.

Η έγκριση αφορά σε εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με τους εμβολιασμούς να ξεκινάνε την επόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), εν αναμονή των αντίστοιχων αποφάσεων του FDA στις ΗΠΑ και ΕΜΑ στην Ευρώπη.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε η εταιρεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα στις τελικές του δοκιμές.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε: «Η κυβέρνηση δέχτηκε σήμερα τη σύσταση του MHRA για την έγκριση του εμβολίου Pfizer / BioNTech Covid-19 για χρήση. Η έγκριση έρχεται μετά από μήνες αυστηρών κλινικών δοκιμών και διεξοδική ανάλυση των δεδομένων από ειδικούς του MHRA που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πληρεί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Η μεικτή επιτροπή για τον εμβολιασμό και την ανοσοποίηση θα δημοσιεύσει σύντομα επίσης τις τελευταίες οδηγίες για το ποιες ομάδες θα έχουν προτεραιότητα για τη λήψη του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων σε κέντρα φροντίδας, του προσωπικού υγείας και περίθαλψης, των ηλικιωμένων και των κλινικά εξαιρετικά ευάλωτα περιστατικά. Το εμβόλιο θα διατεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την επόμενη εβδομάδα.»

«Ιστορική στιγμή»

Ο Άλμπερτ Μπούρλα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer επισήμανε από την πλευρά του: «Η σημερινή άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά του Covid-19. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι ένας στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας για την ικανότητά της να διεξάγει προσεκτική αξιολόγηση και να λαμβάνει έγκαιρα μέτρα για να βοηθήσει στην προστασία των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου ».

«Καθώς αναμένουμε περαιτέρω εξουσιοδοτήσεις και εγκρίσεις, επικεντρωνόμαστε στη μεταφορά με το ίδιο επίπεδο επείγουσας ανάγκης για ασφαλή παροχή ενός εμβολίου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο. Με χιλιάδες ανθρώπους να μολύνονται, κάθε μέρα έχει σημασία στη συλλογική κούρσα για να τερματιστεί αυτή η καταστροφική πανδημία» πρόσθεσε ο Άλμπερτ Μπούρλα.

Αν και το εμβόλιο πρέπει να διατηρηθεί στους -70C, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι μπορεί να φυλαχθεί έως και πέντε ημέρες σε ψυγείο, στους 2-8 °C. 

Τα δεδομένα από τις δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε ίση αποτελεσματικότητα μεταξύ νεότερων εθελοντών και εκείνων άνω των 65 ετών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από το Covid. Το φύλο, η φυλή και η εθνικότητα δεν είχαν καμία διαφορά στην αποτελεσματικότητά του. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter