Κορονοϊός: Η ΕΕ είναι έτοιμη να αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες, λέει ο Ντομπρόβσκις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μια ρήτρα στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που θα επιτρέπει αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής για μια γενικότερη στήριξη δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτή η ρήτρα θα αναστείλει τη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή» και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση σοβαρής επιβράδυνσης, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ωστόσο, αυτό δεν προβλέπει πλήρη αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων, γνωστών ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να περιορίσει την ταχύτητα των δαπανών από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Δεν αναστέλλουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Χρησιμοποιούμε ευελιξία, η οποία υπάρχει στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», διευκρίνισε όταν ρωτήθηκε ο Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι δαπάνες που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους εθνικούς δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η ΕΕ περιλαμβάνουν χρήματα για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, για εργαζομένους, για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και τη στήριξη κλάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως του λιανικού εμπορίου, των μεταφορών και του τουρισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 37 δισ. ευρώ από τα προγράμματα συνοχής 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει στα κράτη-μέλη τη μέγιστη ευελιξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την πεποίθηση της ότι η Ευρώπη θα αντέξει και θα ξεπεράσει την κρίση.

Η επικεφαλής της Κομισιόν προειδοποίησε ότι το σοκ της πανδημίας στην οικονομία θα είναι μεγάλο. "Θα πρέπει να λάβουμε αποφασιστική δράση, το σοκ μπορεί να αποδειχθεί προσωρινό αλλά θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να νιώθουν άνετα πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα".

"Εμείς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρέχουμε τη μέγιστη ευελιξία", ανέφερε η φον ντερ Λάιεν. "Ευελιξία στις κρατικές ενισχύσεις και ευελιξία στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

Όπως εξήγησε, η μεγαλύτερη ευελιξία επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες στον κλάδο της υγείας και σε μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται άμεσα από την κρίση, όπως ο κλάδος των αερομεταφορών, το λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός.

Προανήγγειλε ταυτόχρονα σειρά πρωτοβουλιών για την Ιταλία που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης. "Ο μεγάλος αντίκτυπος της κρίσης στην ιταλική οικονομία θα οδηγήσει την Επιτροπή να δρομολογήσει ένα ευρύ φάσμα μέτρων κρατικής ενίσχυσης για να διορθώσει την κατάσταση", ανέφερε.

Η Κομισιόν υιοθέτησε επίσης προτάσεις για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία και ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία αντιμετώπισης της πανδημίας συνολικού ύψους 37 δισ. ευρώ. για την στήριξη του κλάδου της υγείας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας.

"Παράλληλα ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα έχει πρωτοβουλίες για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας έτσι τα μέτρα που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο", σημείωσε.

"Αυτό είναι ένα σημαντικο πακέτο. Αλλά γνωρίζουμε ότι η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα και παραμένουμε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα. Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και την οικονομία", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.