Κορονοϊός: Η Ινδία προσπαθεί να ελέγξει τα social media

Κορονοϊός: Η Ινδία προσπαθεί να ελέγξει τα social media

Σε ένα νέο κρεσέντο εθνικιστικής παράκρουσης, η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι διέταξε την Παρασκευή 21 Μαΐου να αφαιρεθεί από τα κοινωνικά δίκτυα περιεχόμενο που να συνδέει τις λέξεις «Ινδική» με την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει βυθίσει την ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ασίας σε ένα πρωτοφανές κύμα πανδημίας από τον Μάρτιο.

Η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση του Μόντι θεωρεί το ζήτημα υψίστης σημασίας, παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ αποφεύγει να χρησιμοποιεί γεωγραφικούς προσδιορισμούς στις μεταλλάξεις του ιού. «Έχουμε μάθει ότι μια ψευδής πληροφορία κυκλοφορεί διαδικτυακά, σύμφωνα με το οποίο μια ‘Ινδική μετάλλαξη’ του κορονοϊού μεταδίδεται σε όλες τις χώρες. Αυτό είναι τελείως ΨΕΥΔΕΣ», αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Από το ξεκίνημα της πανδημίας, οι πολιτικοί και η επιστημονική κοινότητα χρησιμοποιούν τα εθνικά επίθετα για να δηλώσουν τον τόπο στον οποίο πρωτοεμφανίστηκε. Η ινδική μετάλλαξη εμφανίστηκε στις 5 Οκτωβρίου του 2020 στη Ναγκπούρ της κεντρικής Ινδίας. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος σε ένα από τα κοινωνικά δίκτυα, που έκανε δηλώσεις στον ινδικό Τύπο υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, είπε ότι είναι αδύνατο να αφαιρεθούν όλες οι αναρτήσεις που περιέχουν την λέξη ‘ινδική’. Επίσης θα έθετε ένα δυσάρεστο προηγούμενο για την διαδικτυακή λογοκρισία.

Η ινδική κυβέρνηση έχει δώσει παρόμοια δείγματα γραφής στο πρόσφατο παρελθόν. Σε μια περιφέρεια της Ινδίας, ένας τοπικός αξιωματούχος χρησιμοποίησε τη φράση ‘ινδική μετάλλαξη’, με αποτέλεσμα να δεχθεί μήνυση από το τοπικό παράρτημα του κυβερνώντος κόμματος και να ανοίξει ποινική διαδικασία εναντίον του, με την κατηγορία της παραπλάνησης του κοινού! Σε άλλη μια περίπτωση, όταν η πρωτεύουσα συγκλονιζόταν από τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, η κυβέρνηση ζήτησε από το Twitter να «κατεβάσει» περισσότερους από 500 λογαριασμούς που ασκούσαν κριτική στην μεταρρύθμιση που άλλαζε ριζικά το καθεστώς των αγροτών.

Χρήστες εκτεθειμένοι σε ποινικές διώξεις

Αυτή η τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ των ινδικών αρχών και των κοινωνικών δικτύων έρχεται καθώς έχει οριστεί η προθεσμία της 26ης Μαΐου για τη θέσπιση νέας εποπτικής αρχής στον τομέα. Τον Φεβρουάριο του 2021, τα κοινωνικά δίκτυα που θεωρήθηκαν «σημαντικά», δηλαδή με περισσότερους από 5 εκατομμύρια συνδρομητές στην Ινδία, κλήθηκαν να ορίσουν τρεις συνομιλητές με την κυβέρνηση του Νέου Δελχί σχετικά με τη συμμόρφωση του περιεχομένου τους στους κανόνες που τίθενται σε ισχύ.

Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται αντιμετωπίζουν την απώλεια της ασυλίας που παρέχεται επί του παρόντος από τον Ινδικό νόμο σχετικά με οτιδήποτε αναρτούν οι χρήστες τους στο διαδίκτυο. Οι τελευταίοι θα διακινδυνεύσουν με ποινική δίωξη εάν τα αιτήματα για απόσυρση ακατάλληλου διαδικτυακού περιεχομένου δεν γίνουν δεκτά μετά από 36 ώρες. Την Τρίτη 25 Μαΐου οι Times της Ινδίας επιβεβαίωσαν ότι το Facebook σκόπευε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των ινδικών αρχών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter