Kορονοϊός: Η μετάλλαξη που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία εμφανίσθηκε και στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος

Kορονοϊός: Η μετάλλαξη που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία εμφανίσθηκε και στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος

Η μετάλλαξη του νέου κορονοϊού που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία ότι θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19 εμφανίσθηκε και στο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα καθηγητής που είναι μέλος επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την βρετανική κυβέρνηση.

Η μετάλλαξη E484K, η οποία παρουσιάζεται στην πρωτεΐνη ακίδα του νέου κορονοϊού, είναι η ίδια αλλαγή με αυτήν που έχει παρατηρηθεί στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, που έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία.

Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι τα εμβόλια και η θεραπεία αντισωμάτων είναι λιγότερο αποτελεσματικές κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Αντιθέτως, τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι τα εμβόλια λειτουργούν το ίδιο καλά κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, το οποίο ονομάζεται B.1.1.7 και το οποίο αρχικά δεν είχε την μετάλλαξη E484K.

“Η μετάλλαξη που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία, την οποία ονομάζουμε E484K, έχει παρουσιαστεί και στο νέο στέλεχος του Κεντ σε μέρη της χώρας”, δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC ο Κάλουμ Σέμπλ, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, αναφερόμενος στην νότια αγγλική κομητεία όπου ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού.

Η ανησυχία για το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος οδήγησε τις αρχές στην Αγγλία να αρχίσουν μαζικό διαγνωστικό έλεγχο πόρτα-πόρτα σε 80.000 ανθρώπους που ζουν σε περιοχές στις οποίες βρέθηκαν κρούσματα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους που δεν είχαν καμία σχέση με την Νότια Αφρική.

Το γεγονός ότι η μετάλλαξη E484K παρουσιάστηκε στη Βρετανία είχε ήδη αναφερθεί σε τεχνική ενημέρωση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, αλλά αυτό δεν είχε γίνει ευρέως αντιληπτό εκτός των επιστημονικών κύκλων.

“Δυστυχώς η έλλειψη ελέγχου αυτών των διαφόρων παραλλαγμένων στελεχών στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να οδηγήσει τον πληθυσμό στο να γίνει χωνευτήρι για διάφορες αναδυόμενες παραλλαγές του SARS-COV-2/COVID-19”, δήλωσε ο Τζούλιαν Τανγκ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter