Κορονοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή «Κένταυρος» ανησυχεί τους επιστήμονες – Ακόμα ταχύτερη η μετάδοσή της

Κορονοϊός: Η νέα υποπαραλλαγή «Κένταυρος» ανησυχεί τους επιστήμονες – Ακόμα ταχύτερη η μετάδοσή της

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών σχετικά με την εμφάνιση μιας ακόμη παραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, η παραλλαγή BA.2.75 – με το παρατσούκλι “Κένταυρος” – εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Έκτοτε τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5 , η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία, και εκτοπίζει ταχύτατα την παραλλαγή BA.2 που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη σε πολλές χώρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian.

Η BA.2.75 έχει επίσης ανιχνευθεί έκτοτε σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC)  χαρακτήρισε την νέα αυτή υποπαραλλαγή ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία είναι αδύναμα ή δεν έχουν ακόμη έχει αξιολογηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονάς του, Δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Μυστικά & Documento

27/11/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter