Κορονοϊός: Στο 6,31% η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη – Τα εμβόλια που αναμένει η κυβέρνηση το επόμενο τρίμηνο

Κορονοϊός: Στο 6,31% η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη – Τα εμβόλια που αναμένει η κυβέρνηση το επόμενο τρίμηνο

Η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκινήσε την τοποθέτησή της στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, κάνοντας αναφορά στις θρομβώσεις και το κατά πόσο μπορούν τα περιστατικά αυτά να συνδεθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι το ζήτημα παρακολουθείται και αξιολογείται συνεχώς στη χώρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Οι περιπτώσεις που αναφέρονται χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλεί την θρομβοπενία μετά την χορήγηση της ηπαρίνης».

Παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα έχουν γίνει μέχρι τώρα 346.000 δόσεις του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας και στον ΕΟΦ έχει φτάσει ένα μόνο περιστατικό που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό να συνδέεται με την AstraZeneca. «Παρά λοιπόν την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη και την νοσηλεία από κορονοϊό υπερτερεί σημαντικά», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι συνολικά στη χώρα έχουν γίνει 1.877.000 εμβολιασμοί, με 1.241.000 εξ αυτών να αφορούν την πρώτη δόση και τους 663.000 αφορούν σε εμβολιασμούς και με τις δύο δόσεις. Το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας κυμαίνεται στο 6,31%.

Όσον αφορά τις επικείμενες παραδόσεις εμβολίων, η κυβέρνηση περιμένει, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους:

  • Από τη Pfizer 1.550.000 και 1.700.000 δόσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα.
  • Από τη Johnson & Johnson 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Από την AstraZeneca 450.000 σε βάθος τριμήνου.
  • Από τη Moderna 100.000 δόσεις.

Στη συνέχεια ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει σαφές πλάνο για τους καλοκαιρινούς μήνες και τους εμβολιασμούς των πολιτών, οι οποίοι θα μετακινηθούν στην επικράτεια για τις διακοπές τους, ενώ σε ερώτηση περί άνισης κατανομής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα (με τους δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν το παράδειγμα του Πειραιά με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αλλά τους μικρότερους αριθμούς εμβολιαστικής κάλυψης σε σχέση με άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου) αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει κάτι μεμπτό στον ρου του προγράμματος.

«Οι δόσεις καλύπτουν το 2,39% και είναι στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής συμφωνίας. Όσον αφορά τις δόσεις της Moderna σημασία έχει η χρονική φάση των παραλαβών. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία δυσκολεύεται στις παραδόσεις», κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter