Κορονοϊός: Η τελευταία ενημέρωση από τις ευρωπαϊκές χώρες – Πρώτοι νεκροί σε Πολωνία και Αυστρία

Κορονοϊός: Η τελευταία ενημέρωση από τις ευρωπαϊκές χώρες – Πρώτοι νεκροί σε Πολωνία και Αυστρία

Αεροδρόμια, σύνορα,επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη επηρεάζονται από τα μέτρα που λαμβάνονται για την αναχαίτιση του κορονοϊού. Ακολουθούν τα τελευταία μέτρα και η τελευταία ενημέρωση ανά ευρωπαϊκή χώρα.  

Γερμανία – Και τέταρτος θάνατος

Ένας 67χρονος άνδρας από την Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι ο τέταρτος νεκρός από τον νέο κορονοϊό στη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα από το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, τα κρούσματα της Covid-19 στην Γερμανία ανέρχονται σήμερα σε 2.100, ενώ το Βερολίνο κατέγραψε περίπου 100 νέα περιστατικά μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο – ανάμεσά τους και σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Δραματική έκκληση προς τους πολίτες για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα απηύθυνε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ένα από τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα στο Βερολίνο βρίσκεται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι 135 ένοικοι να έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση, όπως δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Έλκε Μπράιτενμπαχ.

Πολωνία – Ο πρώτος θάνατος

Η Πολωνία κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από κορονοϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές στην πόλη Πόζναν και μετέδωσε ο ιδιωτικός σταθμός TVN24.

Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 47 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Μίκαλ Ντβορτζίκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάλεσε τους Πολωνούς να εργάζονται από το σπίτι τους.

Αυστρία – Ο πρώτος θάνατος

Στο μεταξύ, ένας 69χρονος πέθανε στη Βιέννη από τον νέο κορονοϊό, ο πρώτος θάνατος στην Αυστρία από τη γρήγορα μεταδιδόμενη επιδημία, δήλωσαν σήμερα οι αρχές.

Η Αυστρία έχει επιβεβαιώσει 302 κρούσματα μέχρι τώρα και τέσσερις άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Ιταλία – Κλείνει αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο της Ρώμης Τσιαμπίνο, που εξυπηρετεί κυρίως αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, θα κλείσει από αύριο εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού ενώ εκείνο του Φιουμιτσίνο, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως διεθνείς πτήσεις, θα περιορίσει την δραστηριότητά του από την Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του.

Γαλλία – Κλείνει το αεροδρόμιο Ρουασί; 

Στη Γαλλία, η εταιρεία ADP, η οποία διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Ορλί και Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ στο Παρίσι, ανακοίνωσε ότι πιθανόν να κλείσει έναν από τους τρεις τερματικούς του Ρουασί για να μειώσει το κόστος καθώς σημειώνεται πτώση στις αεροπορικές μετακινήσεις εξαιτίας του ιού, μετέδωσε σήμερα ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1.

Νορβηγία – Έτοιμη να κλείσει αεροδρόμια

H Νορβηγία εξετάζει αν θα κλείσει αρκετά αεροδρόμιά της στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του ιού, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία Avinor μέσω του δημόσιου σταθμού NRK. Στο αεροδρόμιο του Όσλο, το μεγαλύτερο της χώρας, θα κλείσει ένας από τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης, είπε ο επικεφαλής της Avinor Νταγκ Φαλκ-Πέτερσεν.

Ισπανία – Τεστ σε όλο το υπουργικό συμβούλιο

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα πραγματοποιήσει όλες τις συναντήσεις του μέσω βιντεοδιάσκεψης αρχής γενομένης από σήμερα, αφότου η υπουργός Ιρένε Μοντέρο διαγνώστηκε με τον κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο σύντροφος της Μοντέρο, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι σε καραντίνα και όλοι οι υπουργοί θα υποβληθούν σε τεστ σήμερα το πρωί, αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

«Σήμερα το πρωί, το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο θα υποβληθεί σε τεστ και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το απόγευμα και θα ανακοινωθούν επισήμως», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Σάντσεθ θα προεδρεύσει μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σε περιορισμένη σύνθεση, στην οποία θα παραστούν μόνο οι υπουργοί η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη προκειμένου να εγκρίνουν νέα μέτρα εναντίον της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όλες οι άλλες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω βιντεοδιάσκεψης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο δήλωσε σήμερα πως η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε καραντίνα τη Μαδρίτη ως μέτρο για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε χθες, Τετάρτη, ότι έχει οποιοδήποτε σχέδιο για καραντίνα.

«Από ό,τι έχουμε δει τις προηγούμενες ώρες, η πιθανότητα να αποκλείσουμε τη Μαδρίτη είναι υπό εξέταση». δήλωσε η Ντίας Αγιούσο στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Tele 5.

Πορτογαλία – Φόβοι των ξενοδόχων 

Ο κλάδος των ξενοδοχείων στην Πορτογαλία, μια χώρα που εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, μπορεί να χάσει 30%- 50% των εσόδων του ή έως 800 εκατ. ευρώ μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, εάν ο κορονοϊός συνεχίσει να εξαπλώνεται με τον σημερινό ρυθμό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ένωση ξενοδοχείων AHP.

Σε ανακοίνωση, ανέφερε ότι το 27% των ξενοδοχείων της Πορτογαλίας αναμένουν ότι τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2020 θα είναι πολύ χειρότερα το 2019 λόγω του κορονοϊού, με πάνω από το 41% των ξενοδοχείων σε όλη την Πορτογαλία να ανακοινώνουν ακυρώσεις στις αρχές Μαρτίου.

Σλοβενία – Κλείνουν τα σχολεία

Στη Σλοβενία, ο πρωθυπουργός Μάριαν Σάρετς δήλωσε πως τα σχολεία σχεδιάζεται να κλείσουν από τη Δευτέρα προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Το διάταγμα είναι απαραίτητο… σε αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο Σάρετς στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Η Σλοβενία έχει μέχρι τώρα 57 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού. Τα πρώτα δύο δημοτικά σχολεία έκλεισαν χθες, Τετάρτη, επειδή τουλάχιστον ένας δάσκαλος σε κάθε σχολείο βρέθηκε θετικός.

Μαυροβούνιο – Δηλώνουν πως δεν έχουν κρούσμα

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου διέψευσε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, βάσει των οποίων θα προχωρούσε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λόγω του κορονοϊού.

«Ως απάντηση στη διάδοση ψευδών ειδήσεων, ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αφορμή τον κορονοϊό, θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό ότι πρόκειται για έναν απολύτως αβάσιμο ισχυρισμό. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεν σχεδιάζει να κάνει ένα τέτοιο βήμα, ούτε υπάρχει καμία ανάγκη γι’ αυτό», αναφέρεται σε ανάρτηση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που καταγραφεί επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα, η κυβέρνηση θα απαγορεύσει όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Οι υγειονομικές αρχές του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορονοϊού στη χώρα και κάλεσαν τους πολίτες να μην πέφτουν σε «παγίδες» παραπληροφόρησης. Ο υπουργός Υγείας του Μαυροβουνίου Κενάν Χράποβιτς δήλωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο πέντε άτομα εξετάστηκαν για κορονοϊό και ήταν αρνητικοί.

Βρετανία – Δεν απαγορεύουν τα ταξίδια προς ΗΠΑ

Τα κρούσματα του κορονοϊού στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 29% στα 590 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 10, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν βλέπει τον λόγο για μια ταξιδιωτική απαγόρευση παρόμοια με εκείνη των ΗΠΑ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού και ότι τέτοιου είδους απαγόρευση θα είχε αντίκτυπο στην βρετανική οικονομία.

“Τα στοιχεία εδώ δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο ίδιος στην τηλεόραση του BBC.

Ο Τραμπ επέβαλε απαγορευτικό σε όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ για 30 μέρες, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή.

Ωστόσο, τα ταξίδια από τη Βρετανία δεν θα επηρεαστούν από την απαγόρευση του Τραμπ.

Κροατία – Εξιτήριο σε τρεις νοσηλευόμενους

Τρία άτομα που είχαν νοσήσει από κορονοϊό στην Κροατία και νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο αναφοράς του Ζάγκρεμπ ενδέχεται να πάρουν εξιτήριο μέσα στις επόμενες 48 ώρες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Βίλι Μπέρος.

«Από τις πρώτες εξετάσεις των ασθενών προκύπτει ότι έχουν ιαθεί. Εφόσον και ο επόμενος κύκλος εξετάσεων αποδείξει ότι είναι αρνητικοί στον κορονοϊό, τότε θα πάρουν εξιτήριο», υπογράμμισε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάρκο Μίλιτς διέψευσε ότι το Ζάγκρεμπ θα τεθεί σε καραντίνα και υπογράμμισε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανέρχονται σε 19.

Μιλώντας στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, ο κ. Μίλιτς είπε ότι είναι απολύτως αναληθές το ηχητικό μήνυμα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας ότι η κροατική πρωτεύουσα θα τεθεί σε τέτοιο καθεστώς λόγω του κορονοϊού. «Καλούμε όλους τους πολίτες να μην πιστέψουν τέτοιες αναληθείς και κακόβουλες πληροφορίες που διαταράσσουν άσκοπα το κοινό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι αρχές ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού στην Κροατία.

Το ηχητικό μήνυμα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι εντός 48 ωρών το Ζάγκρεμπ θα τεθεί σε καραντίνα και ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν έχει ανακοινωθεί στους πολίτες.

Βουλγαρία – Λειτουργούν τα σχολεία 

Πρόσθετα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού ανακοινώθηκαν μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Βουλγαρίας.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και επισήμανε ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αρχίζει στα εργοστάσια της χώρας η παραγωγή προστατευτικού ρουχισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθηγητής Βέντισλαβ Μουταφτσίσκι τόνισε ότι τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά με αυξημένα πρότυπα υγιεινής. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται, εφόσον ο αριθμός των θεατών δεν ξεπερνά τα 250 άτομα, τα οποία θα πρέπει να τηρούν απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου για να αποφευχθούν νέες μεταδόσεις του κορονοϊού. Στα θέατρα και τους κινηματογράφους, οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν την ίδια απόσταση και οι αίθουσες θα απολυμαίνονται μετά από κάθε προβολή.

Οι ξένοι συμμετέχοντες σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις (συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες στη Βουλγαρία, εάν προέρχονται από χώρες που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Οι υπεύθυνοι των εστιατορίων και των καταστημάτων εστίασης θα πρέπει να εξασφαλίσουν απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών. Οι επισκέψεις στις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και σε γηροκομεία απαγορεύονται.

Αλβανία – Στρατός και Αστυνομία για την τήρηση των μέτρων

Στρατό και αστυνομία κατεβάζει στους δρόμους η κυβέρνηση της Αλβανίας στο πλαίσιο του ελέγχου για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τη διάδοση του κορωνοϊου.

Όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι άτομα που βρέθηκαν στην Ιταλία και την Ελλάδα την τελευταία βδομάδα και δεν έχουν μπει αυτοβούλως σε καραντίνα, θα τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ και δε θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αν δεν πληρώσουν το πρόστιμο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι κλείνουν καφετέριες και ρεστοράν, όπως και άλλα πολυσύχναστα αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα στην πρωτεύουσα τα Τίρανα και το Δυρράχιο και ακόμα ότι στις δυο αυτές μεγαλύτερες πόλεις θα σταματήσει η μεταφορά πολιτών με μέσα μαζικής συγκοινωνίας.

Η υπουργός Υγείας της χώρας Ογκέρτα Μαναστιρλίου ανακοίνωσε παρουσία του Ράμα ότι ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε στα 15. Η 73χρονη γυναίκα που απεβίωσε χθες από τον κορονοϊό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, διαπιστώθηκε ότι είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και υπέφερε από χρόνιες καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Πάντως, όπως σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης στα Τίρανα, η ανταπόκριση του κοινού στα μέτρα που ανακοινώνονται καταγράφεται χαμηλή ενώ το όλο θέμα έχει μετατραπεί σε αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής διαμάχης. Έτσι, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εισαγάγει ένα 1.000.000 μάσκες, η ημερομηνία χρήσης των οποίων ήταν ληγμένη από το 2011 και ακόμα ότι τα νοσοκομεία στη χώρα δεν διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει.

Τσεχία – Έλεγχοι στα σύνορα

Η Τσεχία θα ξεκινήσει ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και την Αυστρία και θα απαγορεύσει να εισέρχονται άνθρωποι στο έδαφός της από άλλα περάσματα πλην του επίσημου συνοριακού περάσματος, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

Η χώρα που ανήκει στην ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ, γνωστής ως ζώνη Σένγκεν, θα ξεκινήσει τους ελέγχους από αύριο Παρασκευή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter