Κορονοϊός: Η Βουλγαρία θα προμηθεύσει με έως και 150.000 εμβόλια τις βαλκανικές χώρες

Κορονοϊός: Η Βουλγαρία θα προμηθεύσει με έως και 150.000 εμβόλια τις βαλκανικές χώρες

Η Βουλγαρία σχεδιάζει να προμηθεύσει με περί τα 150.000 εμβόλια κατά της COVID-19 τους βαλκανικούς της γείτονες, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Στόικο Κατσάροφ.

Η Βουλγαρία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ, αλλά ο Κατσάροφ είπε ότι η χώρα έχει συμφωνήσει για περίπου 13 με 14 εκατομμύρια δόσεις με βάση το σχέδιο προμήθειας εμβολίων της ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου και έτσι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει άλλες χώρες.

“Η ιδέα είναι η διανομή έως και 150.000 δόσεων στις γειτονικές μας χώρες των δυτικών Βαλκανίων”, είπε στους δημοσιογράφους ο Κατσάροφ και πρόσθεσε ότι η Σόφια έχει δεχτεί αιτήματα από τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βοσνία.

“Οι ανάγκες μας είναι πλήρως καλυμένες και έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μείνει χωρίς εμβόλια η Βουλγαρία”, είπε ο υπουργός.

Ο Κατσάροφ αναμένει να λάβει μια απάντηση την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς ακριβώς θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα και αν μπορεί να δωρίσει ή να πουλήσει τις δόσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Βουλγαρία επιδιώκει να δωρίσει κυρίως εμβόλια της AstraZeneca πρωτίστως λόγω της χαμηλής ζήτησης που έχουν τα συγκεκριμένα στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ είπε ότι η Σόφια σχεδιάζει να δωρίσει μια σημαντική ποσότητα εμβολίων στη Βόρεια Μακεδονία σε μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή το βέτο της Βουλγαρίας κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ με τα Σκόπια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter