Κορονοϊός: Η υδροξυχλωροκίνη που διαφήμιζε ο Τραμπ μπορεί να σκότωσε 17.000 ανθρώπους

Κορονοϊός: Η υδροξυχλωροκίνη που διαφήμιζε ο Τραμπ μπορεί να σκότωσε 17.000 ανθρώπους
PAP Photo/Alex Brandon

Περίπου 17.000 θάνατοι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να συνδέονται με τη λήψη υδροξυχλωροκίνης – ένα προϊόν που προωθούσε με θέρμη ο Ντόναλντ Τραμπ – όπως προέκυψε ύστερα από μελέτη Γάλλων ερευνητών.

Πρόκειται για φάρμακο κατά της ελονοσίας, το οποίο συνταγογραφήθηκε σε ορισμένους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, «παρά την απουσία στοιχείων που τεκμηριώνουν τα κλινικά οφέλη του», όπως είχε επισημανθεί σε έρευνα που στο Biomedicine & Pharmacotherapy.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τώρα ότι περίπου 16.990 άνθρωποι σε έξι χώρες – Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ – μπορεί να έχουν χάσει τη ζωής τους ως αποτέλεσμα της λήψης του φαρμάκου.

Ο αριθμός προέρχεται από τα στοιχεία μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 2021, η οποία ανέφερε αύξηση 11% στο ποσοστό θνησιμότητας, που συνδέεται με τη συνταγογράφηση υδροξυχλωροκίνης κατά του κορονοϊού, λόγω της η χρήση της αντί άλλων αποτελεσματικών θεραπειών, καθώς και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των ασθενών, όπως οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 που εξαπλώνεται ραγδαία

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Λυών στη Γαλλία και του Κεμπέκ στον Καναδά, χρησιμοποίησαν τα νούμερα αυτά για να αναλύσουν δεδομένα νοσηλείας για την COVID-19 σε καθεμία από τις έξι αυτές χώρες, την έκθεση στην υδροξυχλωροκίνη και την αύξηση του σχετικού κινδύνου θανάτου που συνδέεται με το φάρμακο.

Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι στην πραγματικότητα, ο αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι η μελέτη αφορά μόνο έξι χώρες από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020, όταν η υδροξυχλωροκίνη συνταγογραφήθηκε πολύ ευρύτερα.

Σημειώνεται, ότι η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματική σε άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Το φάρμακο έγινε γνωστό εν μέρει λόγω του Γάλλου ιολόγου Didier Raoult, ο οποίος ήταν επικεφαλής του νοσοκομείου Méditerranée Infection Foundation, ωστόσο αργότερα απομακρύνθηκε από τη θέση του.

Θεωρήθηκε επίσης «θαυματουργή θεραπεία» από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το διαφήμισε με δηλώσεις του. Είχε φτάσει να πει: «τι έχετε να χάσετε; Πάρτε το».

Αλλος ένας υπέρμαχος της υδροξυχλωροκίνης ήταν ο πρόεδρος Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου και μάλιστα την ώρα που χώρα του κατέργραφε ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό.

Διαβάστε επίσης: ΕΟΔΥ: 57 νεκροί από κορονοϊό και 3 από γρίπη μέσα σε μία βδομάδα – Σοκαριστική αύξηση 44% στις νοσηλείες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter