Κορονοϊός – ΗΠΑ: Δραματική η κατάσταση – Ξεπέρασαν την Κίνα σε νεκρούς, 865 θάνατοι σε μια μέρα

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Δραματική η κατάσταση – Ξεπέρασαν την Κίνα σε νεκρούς, 865 θάνατοι σε μια μέρα

ΣΟΣ εκπέμπουν οι ΗΠΑ με τον απολογισμό των θυμάτων του κορονοϊού να γίνεται ολοένα βαρύτερος.

Μέσα σε μόλις μία ημέρα, 865 άνθρωποι υπέκυψαν, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο, καταγράφουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η επιτάχυνση των θανάτων αυξάνει σε 3.873 τον απολογισμό των ασθενών που υπέκυψαν αφότου η πανδημία άρχισε να πλήττει τη χώρα αυτή. Στις ΗΠΑ εξάλλου καταγράφονται μακράν τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον κόσμο: ανέρχονται πλέον σε 188.172, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 24.743 μέσα σε μια ημέρα, σύμφωνα με τους αριθμούς του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

Πάντως το θλιβερό ρεκόρ του υψηλότερου αριθμού θανάτων εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 σε ένα 24ωρο σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη καταγράφηκε την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί).

Ξεπέρασαν τους 4.000 οι θάνατοι

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 4.000, διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις ημέρες. Συνολικά μέχρι σήμερα καταγράφονται 4.076 θάνατοι, έναντι 2.010 το Σάββατο, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται μακράν τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον κόσμο, 188.172, και 3.873 θάνατοι, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Έρχονται δύο «πολύ δύσκολες εβδομάδες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Τρίτη τους Αμερικανούς ότι έχουν μπροστά τους δύο «πάρα πολύ οδυνηρές» εβδομάδες, ανακοινώνοντας παράλληλα πως τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης παρατείνονται ως την 30ή Απριλίου.

«Θα περάσουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα άφησε κατά μέρος την εκτίμηση πως τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ θα αρθούν σύντομα, για να μην δεχθεί βαρύτερο πλήγμα η αμερικανική οικονομία, προκειμένου «η θεραπεία να μην είναι χειρότερη» από την πανδημία, όπως το είχε θέσει.

Χθες απεναντίας χαρακτήρισε «απολύτως κρίσιμο ο αμερικανικός λαός να τηρήσει τις συστάσεις» των υγειονομικών αρχών «για τις επόμενες 30 ημέρες», κάτι που χαρακτήρισε «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Εξαντλείται ο προστατευτικός εξοπλισμός

Την ίδια ώρα, το στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης έχει σχεδόν εξαντληθεί, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Στα είδη που έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Μια μικρή ποσότητα έχει αφεθεί κατά μέρος για το ομοσπονδιακό προσωπικό, ανέφερε ο ένας από τους δύο αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν εξαιτίας της φύσης του θέματος.

Το εθνικό στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ έχει θεωρητικά σκοπό την επάρκεια υλικού σε καταστάσεις εκτάκτων καταστάσεων τόσο σοβαρών που προκαλούν ελλείψεις. Αλλά πολιτείες σε όλη τη χώρα ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες ποσότητες υλικού για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση των ασθενών με COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντέκρουσε την ιδέα ότι το απόθεμα έχει εξαντληθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως το υλικό μεταφέρεται απευθείας σε αυτούς που το χρειάζονται, διαδικασία που περιέγραψε ως αποτελεσματικότερη.

«Φροντίζουμε να πηγαίνει (…) από τον κατασκευαστή απευθείας στο νοσοκομείο ή την πολιτεία όπου προορίζεται», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κονέτικατ Νεντ Λαμόντ τόνισε χθες Τρίτη ότι το απόθεμα έχει εξαντληθεί, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική» εξέλιξη.

Τον έλεγχο και τη διανομή υλικού ανέλαβε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (Federal Emergency Management Agency, FEMA), είπε ένας από τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος της FEMA Λίζι Λιτζόου τόνισε πως η υπηρεσία γνώριζε ήδη από το στάδιο της κατάρτισης του σχεδιασμού της για την αντιμετώπιση της πανδημίας πως το στρατηγικό απόθεμα δεν θα επαρκούσε για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτειών και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα «εξαντλήσει όλα τα μέσα» για να βρει προμήθειες.

Η Λιτζόου είπε επίσης ότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που ενέκρινε το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα προβλέπει τη δαπάνη 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πληρωθεί το στρατηγικό απόθεμα.

Κατά τη FEMA, ως το Σάββατο είχαν διανεμηθεί από το στρατηγικό απόθεμα 26 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και σχεδόν 12 εκατομμύρια πιο αποτελεσματικές μάσκες N95, καθώς και εκατομμύρια προσωπίδες, προστατευτικές στολές και ζευγάρια γάντια.

Πέρα από τον προστατευτικό εξοπλισμό, έχουν διανεμηθεί 8.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, σύμφωνα με τη FEMA. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε χθες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιπλέον 10.000 αναπνευστές «έτοιμους», χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο στρατηγικό απόθεμα.

Καθώς τα αποθέματα λιγοστεύουν στελέχη της FEMA προσπαθούν να βρουν οποιοδήποτε υλικό ή εξοπλισμό μπορεί να αγοραστεί στο εξωτερικό, ειδικά από προμηθευτές στην Κίνα και στη Μαλαισία, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι.

«Δεν αγοράζουμε απλώς ό,τι έχουν να πουλήσουν, αγοράζουμε και τις επόμενες παρτίδες», είπε ο ένας από τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter