Κορονοϊός: Ηχηρές προειδοποιήσεις – «Μαύρη» πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 4.000 θανάτους έως το τέλος του χρόνου (Video)

Κορονοϊός: Ηχηρές προειδοποιήσεις – «Μαύρη» πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 4.000 θανάτους έως το τέλος του χρόνου (Video)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί τη στιγμή που τα κυβερνητικά χείλη ξορκίζουν το ενδεχόμενο lockdown. Εντονότατη ανησυχία πυροδοτούν οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας καθώς το επιδημιολογικό αποτύπωμα του κορονοϊού είναι ιδιαιτέρως «βαρύ» καθώς μόνο τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 105 θάνατοι εξαιτίας της Covid19 ενώ οι διασωληνώσεις άγγιξαν τις 608 με τις εκτιμήσεις για την, ήδη ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ, να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως την Τετάρτη το απόγευμα συνεδριάζει η νέα Επιτροπή υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Εκτίμηση για 4.000 θανάτους έως τα τέλη της χρονιάς

Η κορύφωση των θανάτων θα γίνει στις 17 Δεκέμβρη εκτίμησε ο καθηγητής Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως «Θα είναι ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προέβλεψε ότι, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700 και τόνισε πως «αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις» έχει να κάνει με το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, εξηγώντας ότι πρόκειται για μαθηματικό υπολογισμό.

Ερωτηθείς εάν θα έπρεπε να ληφθούν οριζόντια μέτρα και αν αυτό θα βοηθούσε, σχολίασε πως ότι μειώνεις τον αριθμό των νεκρών καθώς όπως είπε «θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα».

Όσον αφορά την Αττική τόνισε πως αναμένουμε σημαντική επιδείνωση.

Καπραβέλος: Οδηγούμαστε σε μία τραγωδία – Φλερτάρουμε με πενταψήφιο αριθμό

«Φλερτάρουμε με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τριψήφιο θανάτων» προειδοποίησε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης.

Όπως επισήμανε, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι και εξήγησε πως «στις 50 εισαγωγές, οι 10-11 είναι πλήρως εμβολιασμένοι». Τόνισε δε την ανάγκη επαναφοράς της μάσκας και της τήρησης των μέτρων καθολικά.

«Οδηγούμαστε σε μία τραγωδία» σημείωσε χαρακτηριστικά λέγοντας πως πλέον «πάμε σε μία πανδημία ανεμβολίαστων και σε αυτήν συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι».

Σχολίασε πως «δεν προλαβαίνουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας» ενώ για τα μέτρα που θα ακολουθήσουν είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ μη λες ποτέ, μπροστά μας είναι πιο περιοριστικά μέτρα».

Υπογράμμισε πως στο νοσοκομείο Παπανικολάου από τους 64 νεκρούς που είχαν τον τελευταίο μήνα, το 85% ήταν ανεμβολίαστοι, οι υπόλοιποι όμως ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα που «δεν είχαν προλάβει να κάνουν την 3η δόση».

 

 

Νέο «καμπανάκι» Τζανάκη

Σαφή προειδοποίηση πως «θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες» απηύθυνε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, με αφορμή το βαρύ επιδημιολογικό αποτύπωμα που έχει επιφέρει η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα που μόνο τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 105 θάνατοι από Covid19.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε».

Σημείωσε δε: «Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο».

«Πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε lockdown… Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου, σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια», σχολίασε.

Επίσης, είπε ότι: «υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, άντε έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί». 

«Στα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα κρούσματα 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκπληκτικό περίπου 40% περίπου άνω των 60 να είναι ανεμβολίαστοι… Τι μπορεί να πει κανείς όταν η μισή Ελλάδα στη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη στις ηλικίες που διασωληνώνονται;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων.

Εξήγησε ότι το καθολικό απαγορευτικό δεν έχει αποτελεσματικότητα, αλλά αυτή τη στιγμή ενδεχομένως μάλιστα να επισύρει και βλαβερή συνέπεια, «γιατί θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά».

«Κανείς εμβολιασμένος με τρίτη δόση δε νοσηλεύεται»

Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι: «Σε μέρη με ιδιαίτερο συγχρωτισμό, όπως στα σουπερμάρκετ, πρέπει να υπάρξει υψηλότερη προστασία και καλή εφαρμογή της μάσκας».

Είπε, ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό ότι: «45 με 50.000 κάθε μέρα κάνουν 3η δόση και το επόμενο δίμηνο θα έχουμε σημαντικό αριθμό ανθρώπων που θα μπουν στην τρίτη δόση».

Ακόμα, σχολίασε ότι «από τους νοσηλευόμενους που έχουμε που είναι εμβολιασμένοι δεν υπάρχει κανένας νοσηλευόμενος με 3η δόση, η δεύτερη μέση δόση όσων έχουν εμβολιαστεί και νοσηλεύονται είναι κοντά στο Μάρτιο, δηλαδή υπάρχει χρονικό διάστημα 7 με 8 μήνες».

Δείτε επίσης: Νέο «καμπανάκι» Τζανάκη: «Θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter