Κορονοϊός: Ινδία και Πακιστάν χαλαρώνουν τους περιορισμούς για μικρές επιχειρήσεις

Κορονοϊός: Ινδία και Πακιστάν χαλαρώνουν τους περιορισμούς για μικρές επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση της Ινδίας επέτρεψε ένα περιορισμένο άνοιγμα καταστημάτων σε γειτονιές και κατοικημένες περιοχές από σήμερα Σάββατο, έπειτα από περισσότερο από έναν μήνα από τότε που η χώρα τελεί υπό μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αργά χθες Παρασκευή το βράδυ, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι καταστήματα λιανικής θα μπορούν να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά με μειωμένο κατά 50% το προσωπικό τους. Αυτά υποχρεούνται να τηρούν τα αρμόζοντα μέτρα για αποστάσεις ασφαλείας ενώ το προσωπικό θα πρέπει να φοράει προστατευτική μάσκα και γάντια κατά την ώρα της εργασίας.

Η πώληση οινοπνευματωδών κι άλλων μη αναγκαίων προϊόντων εξακολουθεί να απαγορεύεται, ενώ δεν θα επιτραπεί να ανοίξουν ως τις 3 Μαΐου τα καταστήματα που βρίσκονται σε μεγάλες εμπορικές αγορές, όπως και τα εμπορικά κέντρα (malls) με καταστήματα πολλών ή μίας εμπορικής επωνυμίας.

Η Ινδία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 24.506 κρούσματα νέου κορονοϊού και 775 θανάτους και οι αρχές έχουν συστήσει νέες ομάδες που επικεντρώνονται στην συμμόρφωση και την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχει επιβάλλει.

Παράλληλα στο γειτονικό Πακιστάν, η κυβέρνηση παρέτεινε ως τις 9 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλη τη χώρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19. Ωστόσο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε ένα λεγόμενο “έξυπνο lockdown” από σήμερα, το οποίο προβλέπει στοχευμένο εντοπισμό και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ενώ παράλληλα επιτρέπει να ξαναρχίσουν κάποιες βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες με την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας.

“Η απομόνωση των κρουσμάτων και των επαφών τους θα βελτιώσει την ικανότητά μας να περιορίσουμε την ασθένεια επιτρέποντας παράλληλα την οικονομία να λειτουργήσει και τους ανθρώπους να έχουν δουλειά”, δήλωσε ο υπουργός Σχεδιασμού του Πακιστάν Άσαντ Ούμαρ, ο οποίος επιβλέπει τον εθνικό οργανισμό αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού.

“Ο μήνας αυτός του Ραμαζανιού θα είναι αποφασιστικής σημασίας”, σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η τήρηση των κυβερνητικών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της Covid-19 θα επιτρέψει την περαιτέρω επανεκκίνηση τμημάτων της οικονομίας.

Οι συναθροίσεις για προσευχή κατά το Ραμαζάνι επιτρέπονται στο Πακιστάν με εξαίρεση μόνον την νότια επαρχία Σιντ, όπου οι γιατροί προειδοποίησαν ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα.

Στο Καράτσι, πρωτεύουσα της Σιντ και μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, τα περισσότερα τεμένη είναι κλειστά για το κοινό για την βραδινή προσευχή για το Ραμαζάνι, το οποίο άρχισε χθες Παρασκευή.

Μέχρι σήμερα το Πακιστάν έχει καταγράψει 11.940 κρούσματα νέου κορονοϊού και 253 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter