Κορονοϊός: Και δεύτερη πόλη της Κίνας σε καραντίνα

Κορονοϊός: Και δεύτερη πόλη της Κίνας σε καραντίνα

Και δεύτερη κινεζική πόλη, η Χουανγκγκάνγκ θα μπει σε καραντίνα από το μεσάνυκτα για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές.

Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να βγαίνουν από την πόλη, αν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι».

Η Χουανγκγκάνγκ βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ, στην κεντρική Κίνα, σε απόσταση λιγότερο των 100 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Ουχάν, η οποία έχει επίσης τεθεί σε καραντίνα, και έχει πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό ανέρχονται πλέον στους 17, με περισσότερα από 571 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κορονοϊού στην Κίνα. Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους χαρακτήρισε κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο στην πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, σημειώνοντας πως αυτά θα «μειώσουν» τους κινδύνους διεθνούς εξάπλωσης του ιού.

«Τους τονίσαμε (στους Κινέζους) ότι με τη λήψη ισχυρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγξουν την επιδημία στη χώρα τους, αλλά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσής του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Ύποπτο κρούσμα κορονοϊού μεταφέρεται σε νοσοκομείο από την αποκλεισμένη πόλη Ουχάν

Ύποπτο κρούσμα και στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κορονοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους ενώ έχει προσβάλει άλλους τουλάχιστον 571 στην Κίνα και τελούν ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση, γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές.

Ο ασθενής, 30 ετών, πηγαίνει καλά και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσινγκτον όπου εισήχθη, ενημέρωσαν αξιωματούχοι.

Ουδείς από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπίτερς, αξιωματούχος της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Σνοχόμις.

«Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός», καθησύχασε ο Σπίτερς. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή περισσότεροι άνθρωποι.

Ο άνδρας αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην πόλη Βουχάν της Κίνας, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό τη Δευτέρα.

Ο ιός αυτός, που προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα παρόμοια με αυτά του κρυώματος ή της γρίπης, συνδέθηκε με αγορά θαλασσινών στη Βουχάν, την μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας, με 11 εκατομμύρια κατοίκους. Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν πρακτικά ολόκληρη την πόλη σε καραντίνα, αναστέλλοντας τις άμεσες σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις με αυτήν.

Συναγερμός και στη Βραζιλία

Την ίδια ώρα, ύποπτο κρούσμα κορονοϊού φαίνεται πως εντοπίστηκε και στη Βραζιλία. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι γυναίκα που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Κίνα ίσως είναι το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα. Πρόκειται για 35χρονη γυναίκα που έφτασε στις 18 Ιανουαρίου στο Μπέλο Οριζόντε και εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα. Η γυναίκα, πάντως, είπε στις υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας πως δεν πιστεύει πως έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, καθώς δεν επισκέφτηκε τη Βουχάν ούτε και ήρθε σε επαφή με κανέναν που να είχε νοσήσει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter