Κορονοϊός: Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο σε κίνδυνο!

Κορονοϊός: Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο σε κίνδυνο!

Αμφιβολίες δυτικών μέσων ενημέρωσης και μελών της ΔΟΕ αν η Ιαπωνία μπορεί να τους διοργανώσει επιτυχώς

Η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία προγραμματίστηκε να ξεκινήσει από την Αρχαία Ολυμπία στις 12 Μαρτίου αλλά ουδείς μπορεί να ισχυριστεί με σιγουριά ότι προορισμός της φλόγας θα είναι η Ιαπωνία. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ντικ Πάουντ ήταν ο πρώτος ο οποίος τόλμησε να αγγίξει τον ασιατικό ελέφαντα που στέκει στη μέση του δωματίου.

«Εάν η ΔΟΕ θεωρήσει αδύνατη τη διεξαγωγή των Αγώνων στο Τόκιο, πάμε για ματαίωση» τόνισε ο 77χρονος Πάουντ όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν σκέψεις αναβολής ή μετάθεσης σε τρίτη χώρα. «Πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατη η μεταχρονολόγηση μιας ολυμπιάδας» συμπλήρωσε. «Ούτε υπάρχουν πόλεις με τέτοια υποδομή ώστε να μπορούν να αναλάβουν τέτοιο εγχείρημα με ελάχιστο χρονικό περιθώριο».

Σύμφωνα με τον Πάουντ, η σχετική απόφαση θα πρέπει να έχει ληφθεί μέχρι τον Μάιο, αφού η τελετή έναρξης έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιουλίου. «Επειτα οι ετοιμασίες θα ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς σε θέματα ασφαλείας, γηπέδων, ξενοδοχείων, αστικών υποδομών, τηλεοπτικής κάλυψης». Ο Καναδός απέφυγε επιμελώς να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πυρετώδεις».

Ο τίτλος στο editorial των «New York Times» ήταν προβοκατόρικος, σαν να τον είχε σκαρφιστεί ο Τραμπ: «Πώς θα διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες μια χώρα που δεν μπορεί να κουμαντάρει έναν ιό;».

Η Ιαπωνία έχει επιβεβαιώσει περισσότερα από 170 κρούσματα και δύο θανάτους. Στις πόλεις όπου εμφανίστηκε ο κορονοϊός συμπεριλαμβάνεται η Τσίμπα, «δορυφόρος» του Τόκιο, όπου θα διεξαχθούν το τάε κβον ντο, η ξιφασκία, η πάλη και η ιστιοπλοΐα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και αγωνίσματα των Παραολυμπιακών. «Σημείο μηδέν» του Covid-19 στην Τσίμπα ήταν ένα γυμναστήριο.

Οι Γιαπωνέζοι ανέβαλαν τους αγώνες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος J-League μέχρι τις 13 Μαρτίου, ενώ ο λαϊκός μαραθώνιος του Τόκιο άλλαξε μορφή και δεν θα είναι ανοιχτός στους 38.000 πολίτες που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Η έναρξη της εκπαίδευσης των 80.000 εθελοντών για τους Αγώνες του Τόκιο θα καθυστερήσει επί ένα δίμηνο. Αρκετές πολυεθνικές εταιρείες ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να δουλεύουν από το σπίτι με τηλεργασία. Ο προϋπολογισμός των Αγώνων ανέρχεται σε 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Εμείς πάντως δηλώνουμε έτοιμοι να διοργανώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» πετάχτηκε από το Λονδίνο ο υποψήφιος δήμαρχος του Συντηρητικού κόμματος Σον Μπέιλι. Η κυβερνήτρια του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε χαρακτήρισε την παρέμβαση «απρεπή» και «ανεύθυνη», υπενθυμίζοντας ότι το διαβόητο κρουαζιερόπλοιο που αγκυροβόλησε στην Ιαπωνία μολυσμένο με 600 κρούσματα του κορονοϊού είναι βρετανικής ιδιοκτησίας!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 έγιναν κανονικά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, παρά τους φόβους που προκάλεσε τότε η επιδημία του ιού Ζίκα. Οι μοναδικές περιπτώσεις ματαίωσης στην Ιστορία σημειώθηκαν το 1940 και το 1944, όταν οι Αγώνες του Τόκιο και του Λονδίνου αντίστοιχα ματαιώθηκαν λόγω του πολέμου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter