Κορονοϊός: Και στην Μπουρκίνα Φάσο νέα κρούσματα – Ο Covid-19 εξαπλώνεται στην Αφρική

Κορονοϊός: Και στην Μπουρκίνα Φάσο νέα κρούσματα – Ο Covid-19 εξαπλώνεται στην Αφρική

Οι αρχές στην Μπουρκίνα Φάσο αποφάσισαν να ανασταλεί η λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων μέχρι τα τέλη του Μαρτίου μετά τον εντοπισμό πέντε νέων κρουσμάτων του κορονοϊού — εξέλιξη με την οποία το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αυξήθηκε σε επτά στην πάμπτωχη χώρα του Σαχέλ — γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με δεδομένη «την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Μπουρκίνα Φάσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν τα προσχολικά, πρωτοβάθμια (…), δευτεροβάθμια, επαγγελματικά και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη Δευτέρα 16η Μαρτίου 2020 ως την Τρίτη 31η Μαρτίου 2020 καθ’ άπασα την επικράτεια», δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνίας Ρεμί Φουλγκάνς Νταντινού.

«Η επανέναρξη των παιδαγωγικών δραστηριοτήτων προβλέπεται την Τετάρτη 1η Απριλίου 2020. Ωστόσο, η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης μπορεί, έπειτα από νέα αξιολόγηση, να οδηγήσει σε διαφορετικές αποφάσεις», πρόσθεσε.

Προηγουμένως, η υπουργός Υγείας συνόψισε: «μέχρι σήμερα, καταγράφονται επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 4 συνδέονται με το πρώτο ζευγάρι που μολύνθηκε». Τη 10η Μαρτίου, η κυβέρνηση ανακοίνωνε πως κατέγραψε τα δύο πρώτα κρούσματα: επρόκειτο για ζευγάρι υπηκόων της χώρας το οποίο επέστρεψε έπειτα από ταξίδι στη Μιλούζ της Γαλλίας.

Υπάρχουν επίσης περίπου δέκα ύποπτα κρούσματα, διευκρίνισε η Λεονί Κλοντίν Λουγκέ, τονίζοντας πως «βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη έρευνες για τους ανθρώπους αυτούς, όπως και εκείνους που ήλθαν σε επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Ο πρόεδρος Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ συγκάλεσε χθες το πρωί εκτάκτως το ανώτατο συμβούλιο εθνικής άμυνας για «εξεταστεί» η κατάσταση όσον αφορά την επιδημία, ενημέρωσε ο ίδιος.

«Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας, ο κορονοϊός μετατράπηκε σε ζήτημα υγειονομικής ασφάλειας. Προτεραιότητά μας είναι να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που προσβλήθηκαν, αλλά επίσης να αποφύγουμε την εξάπλωση του κορονοϊού», είπε ο αρχηγός του κράτους, συστήνοντας στους πολίτες να «τηρούν όλες τους κανόνες υγιεινής και τους προσωρινούς περιορισμούς, ώστε όλοι μαζί να αγωνιστούμε αποτελεσματικά εναντίον της ασθένειας».

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να ανασταλούν ως τα τέλη του Απριλίου όλες οι διαδηλώσεις και οι δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις, ιδίως η Εβδομάδα του Πολιτισμού (21η – 28η Μαρτίου) στην Μπομπό Ντουλασό, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η Μπουρκίνα Φάσο (20 εκατ. κάτοικοι) έχει καταρτίσει σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας, ύψους περίπου 13 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας.

Δημοκρατία του Κονγκό

Οι αρχές της Δημοκρατίας του Κονγκό, χώρας στον δυτικό τομέα της κεντρικής Αφρικής γνωστής και ως Κονγκό-Μπραζαβίλ, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην επικράτειά της, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για 50χρονο ταξιδιώτη που αφίχθη την 1η Μαρτίου.

Ο ασθενής βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση· η σύζυγος και η κόρη του τέθηκαν σε απομόνωση, διευκρίνισε η κυβέρνηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter