Κορονοϊός: Νέο καμπανάκι από τους ειδικούς- Πιθανή νέα μετάλλαξη από το φθινόπωρο

Κορονοϊός: Νέο καμπανάκι από τους ειδικούς- Πιθανή νέα μετάλλαξη από το φθινόπωρο

Έντονη παραμένει η ανησυχία των ειδικών σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκτιμάνε πως τα ενεργά κρούσματα είναι πολύ παραπάνω από αυτά που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, ενώ ο φόβος μιας νέας μετάλλαξης καραδοκεί.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Open επέμεινε πως τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τις 50.000.

«Είναι το μεταδοτικότερο κύμα ως τώρα!», εκτίμησε ο καθηγητής αρχικά μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» και συνέχισε: «Το υποτιμάμε ως προς τα κρούσματα. Δεν είναι 15-20.000 τα κρούσματα αλλά 30.000-50.000!»

Ο ίδιος σημείωσε πως η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον, μεταδίδεται ακαριαία. Είπε πως «έχει έντονα συμπτώματα αλλά δεν μας ανησυχεί. Μας ανησυχούν οι επιλοιμώξεις που κάνουν κάποιοι ασθενείς! Ο ιός αυτός τροποποιεί τα αμυντικά μας συστήματα έναντι άλλων ιών».

Προέβλεψε επίσης πως το κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί στα τέλη Ιουλίου και θα έχει εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση που ίσως έχει σκαμπανεβασματα τον Αύγουστο. «Φοβόμαστε όμως για μία νέα μετάλλαξη! Τέλη Σεπτέμβρη ίσως έχουμε έκπληξη», τόνισε.

Νέες μεταλλάξεις από το Φθινόπωρο

Για τον κίνδυνο μιας νέας μετάλλαξης το φθινόπωρο μίλησε και ο καθηγητής πνευμονολογίας στο νοσοκομείο John hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος παροτρύνοντας όποιον το επιθυμεί να κάνει την 4η δόση.

Όπως είπε ο κ. Γαλιατσάτος η Pfizer και η Moderna δημοσίευσαν στην Αμερική, στο FDA, μία έρευνα αναφορικά με ένα καινούριο εμβόλιο, το οποίο χορηγήθηκε σε 1.200 περίπου άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. «Το εμβόλιο είχε μέσα την παραλλαγή Α και Ο και έδειξε να σταματά τη σοβαρή νόσηση αλλά να προκαλεί και ανοσία» σημείωσε.

Αναμένεται, όπως είπε ο καθηγητής, να ξαναγίνει μία έρευνα και τον Αύγουστο προκειμένου να αποδειχθεί εάν καλύπτει το νέο εμβόλιο και τις νέες παραλλαγές της Όμικρον.

Αναφορικά με την 4η δόση, ο καθηγητής συνιστά στον καθένα να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ωστόσο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της απελευθέρωσης των μέτρων ασφαλείας, παροτρύνει όποιος θέλει να πάει να την λάβει. Τέλος, σχετικά με την πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο ο κ. Γαλιατσάτος εκτίμησε πως θα υπάρξουν νέες μεταλλάξεις μέσα στην Όμικρον και συστήνει τη χρήση της μάσκας σε όλους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter