Κορονοϊός: «Καμπανάκι» για «ηθική καταστροφή», αν η Αφρική λάβει εμβόλια με καθυστέρηση

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» για «ηθική καταστροφή», αν η Αφρική λάβει εμβόλια με καθυστέρηση

Ο κόσμος κινδυνεύει με μια “ηθική καταστροφή”, αν καθυστερήσει ο εμβολιασμός κατά της covid-19 στην Αφρική, την ώρα που τα πιο πλούσια κράτη εμβολιάζουν το σύνολο του πληθυσμού τους, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Τζον Ενκενγκασόνγκ.

Το CDC ελπίζει να ξεκινήσουν μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού στην Αφρική τον Απρίλιο, εξήγησε ο Ενκενγκασόνγκ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

“Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε με δεδομένο ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα”, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι στην Αφρική “το δεύτερο κύμα είναι εδώ και μάλιστα είναι σφοδρό”.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της covid-19 αυξήθηκε κατά σχεδόν 19% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και οι θάνατοι κατά 26%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αφρικανικού CDC. Στην ήπειρο έχουν καταγραφεί συνολικά 2,7 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και 64.000 θάνατοι μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Ενκενγκασόνγκ, στη Νότια Αφρική, όπου έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα 82.000 νέα κρούσματα.

“Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε, χρειαζόμαστε αυτά τα εμβόλια και τα χρειαζόμαστε τώρα”, υπογράμμισε.

Τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η Αφρική σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά της covid-19 είναι η παγκόσμια διαθεσιμότητα των εμβολίων και η χρηματοδότηση, εξήγησε, ενώ κατήγγειλε ότι τα πλούσια κράτη έχουν διασφαλίσει πολύ περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται.

“Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια κρίση ηθικής, όπου αυτά τα πράγματα (σ.σ. τα εμβόλια) αποθηκεύονται στον ανεπτυγμένο κόσμο κι εμείς στην Αφρική μαχόμαστε για να τα αποκτήσουμε”, επεσήμανε ο Ενκενγκασόνγκ.

Η Αφρικανική Ένωση βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΕ, τον Καναδά και φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσει δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, επιπλέον αυτών που πρόκειται να λάβει από το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το COVAX είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για τη χορήγηση εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες.

Η διαδικασία έγκρισης διάφορων εμβολίων πιθανότατα θα γίνει με γοργούς ρυθμούς μέσω της Αφρικανικής Ένωσης, σημείωσε ο Ενκενγκασόνγκ.

Ωστόσο μερικές χώρες της ηπείρου βρίσκονται μερικά βήματα μπροστά.

Το Μαρόκο είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Δεκέμβριο ότι σκοπεύει να χορηγήσει στους πολίτες του το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm μερικές εβδομάδες αφού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης, ενώ η Αίγυπτος έλαβε το πρώτο φορτίο των εμβολίων αυτών στις 11 Δεκεμβρίου.

Η Νότια Αφρική αναμένει να λάβει εμβόλια μέσω του COVAX το δεύτερο τρίμηνο του 2021, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Σίριλ Ραμαφόζα. Το COVAX ανακοίνωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι οι πρώτες παραδόσεις εμβολίων θα γίνουν στις αρχές του 2021, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter