Κορονοϊός: «Καμπανάκια» από τους ειδικούς – Καπραβέλος: Πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Κορονοϊός: «Καμπανάκια» από τους ειδικούς – Καπραβέλος: Πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Ασφυκτική είναι η πίεση στο ΕΣΥ καθώς το επιδημιολογικό αποτύπωμα του κορονοϊού είναι «βαρύ», οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει και άνθρωποι διασωληνώνονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας όπου και καταλήγουν. Οι ειδικοί κρούουν, για ακόμα μία φορά, τον κώδωνα του κινδύνου, αποκαλύπτοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Νίκος Καπραβέλος, περιέγραψε την εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας καθώς, όπως είπε, η εφημερία ξεκινάει με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», τόνισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει την πόρτα του νοσοκομείου ασθενείς και να τον διώξουμε. Πεθαίνουν και άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, γιατί το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε τη θεραπεία… Είναι εφιάλτης να έχουμε ασθενή με δύσπνοια, να μην έχει οξυγόνο και να του λέμε ότι δεν έχει κρεβάτι στην εντατική».

Όσον αφορά την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο κ. Καπραβέλος δήλωσε ότι δε θα βοηθήσει και αυτό που απαιτείται είναι να ξεκινήσουν εφημερίες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. «Το σύστημα υγείας ήταν υποστελεχωμένο χρόνια. Δεκτή κάθε βοήθεια, αλλά αυτή γίνεται χωρίς πρόγραμμα. Αν καλέσω κάποιον να έρθει σε μια μονάδα εξειδικευμένη, όπως είναι ένα πνευμονολογικό τμήμα, λίγο θα προσφέρει. Όταν λέμε επιστράτευση, εννοούμε όλο το σύστημα, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, να γίνει ένα»

Ακόμα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τα σχολεία που τα χαρακτήρισε ως έναν κρίκο στην αλυσίδα της διασποράς. «Η ιχνηλάτηση που έχουμε είναι ότι οι οικογένειες μολύνονται από τα παιδιά τους», ανέφερε.

Για τους ανεμβολίαστους υποστήριξε πως πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητά τους με lockdown, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ενώ επανέλαβε την ανάγκη επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα η εστίαση.

Παναγιωτόπουλος: Να αναθεωρηθούν οι αναστολές των υγειονομικών

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος, επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πρότεινε μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας που θα αφορούν όλους τους πολίτες όχι μόνο τους ανεμβολίαστους ενώ είπε πως η διασπορά του κορονοϊού δεν επιτρέπει πληρότητες 100%.

Ακόμα, έκανε λόγο για ανάγκη μείωσης του συγχρωτισμού σε χώρους όπως η διασκέδαση, τα ΜΜΜ ή τα αμφιθέατρα, πρότεινε να αναθεωρηθεί η αναστολή εργασίας για τους 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς και να εξεταστούν άλλες ποινές όπως η παρακράτηση μέρους του μισθού τους, ενώ στάθηκε και στη σημασία της ενίσχυσης των εμβολιασμών.

Επίσης, έκανε κριτική στο μήνυμα που δόθηκε στις αρχές του φθινοπώρου πως «μπήκαμε σε κανονικότητα», που όπως σημείωσε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά και ότι η διασπορά γίνεται μόνο από τους ανεμβολίαστους κάτι που όπως είπε «δεν στέκει επιστημονικά δυστυχώς».

«Δεν είναι καιρός ούτε για διθυραμβικό ούτε για καταγγελτικό λόγο. Μας χρειάζεται να σκύψουμε στα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα και να υπάρξει μια συστράτευση και όλου του πολιτικού συστήματος και φορέων της κοινωνίας μόνο έτσι θα πειστεί ο κόσμος για όλα και για τον εμβολιασμό και για τα μέτρα. Να φύγουμε από τυπικές εμμονές», ανέφερε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter