Κορονοϊός: Κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου «δείχνουν» τα λύματα – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Με το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα νέα στοιχεία από τα λύματα σε πολλές περιοχές της χώρας, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων δείχνουν εκτόξευση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, που ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού σε αστικά λύματα και αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021, παρατηρείται τεράστια αύξηση της ποσοστιαίας μεταβολής στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Εκτόξευση ιικού φορτίου στην Κρήτη

Εκτός ελέγχου φαίνεται να είναι συνολικά στην Κρήτη η κατάσταση. Απίστευτο ρεκόρ αύξησης καταγράφηκε στο Ρέθυμνο με +337%, στο Ηράκλειο καταγράφηκε αύξηση +199% και στα Χανιά +154%.

Επίσης, οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται έως +218% στο Βόλο και +66% στη Λάρισα ενώ οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη, στο +10%, και στην Πάτρα, στο +15%.

Σταθερά στα ίδια υψηλά επίπεδα παραμένει η Αττική, που παρουσιάζει οριακή μείωση της τάξης του 3%.

Ετικέτες