Κορονοϊός: Κατόπιν… εορτών τα μέτρα με την «Όμικρον» να καλπάζει

Κορονοϊός: Κατόπιν… εορτών τα μέτρα με την «Όμικρον» να καλπάζει

Παρά το γεγονός πως οι ειδικοί «φωνάζουν» για την αναγκαιότητα μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, τη στιγμή που η Ευρώπη λαμβάνει σκληρότερα περιοριστικά μέτρα κατά της μετάλλαξης Όμικρον που καλπάζει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να… αναβάλει τη λήψη μέτρων έως τις 3 Ιανουαρίου.

Ενόσω οι ειδικοί προβλέπουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ενώ εκτιμάται πως ακόμα και σήμερα Τρίτη, θα ανακοινωθεί πενταψήφιος αριθμός μολύνσεων, η κυβέρνηση αποφασίζει να «παίξει» καθυστερήσεις για να αποφύγει περαιτέρω λαϊκή δυσαρέσκεια…

Κάπως έτσι, η καινούρια χρονιά θα βρει την κοινωνία σε νέα περιοριστικά μέτρα, με την εστίαση να βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο «στόχαστρο» των μέτρων. Την ίδια ώρα, ντόμινο αντιδράσεων έχει προκαλέσει στις ΠΑΕ και το «πλαφόν» για είσοδο 10% θεατών στα γήπεδα…

Κατόπιν… εορτών

Κατόπιν εορτής, παίρνει μέτρα η κυβέρνηση την ώρα που η κατάσταση της πανδημίας στην χώρα βρίσκεται σε έξαρση με το 5ο κύμα να βρίσκεται προ των πυλών και ενώ οι νεκροί φτάνουν τις 21.000. Μόλις την Κυριακή, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ο αριθμός των νεκρών έφτανε τους 20.429 και όπως φαίνεται το 2021 θα κλείσει με έναν εφιαλτικό απολογισμό. Την ίδια ώρα οι προβλέψεις των επιστημόνων προκαλούν αυξημένη ανησυχία, καθώς εκτιμούν ότι στα μέσα του επόμενου μήνα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 20.000.

Τα νέα μέτρα έχουν ισχύ από 3 Ιανουαρίου 2022 έως τις 16 σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

-Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν θα απαγορευθεί και η μουσική.

-Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.

-Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ωστόσο, σε κουίζ έχει μετατραπεί για το τι θα γίνει με τα σχολεία. Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά για να εξετάσουν το ζήτημα των σχολείων αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο, ο καθηγητής Πνευμονιολογίας, Νίκος Τζανάκης, πρότεινε να υπάρξει παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη.

Δείτε επίσης: Νέο «καμπανάκι» Τζανάκη: Πάνω από 100.000 τα ενεργά κρούσματα – Κορύφωση μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter