Κορονοϊός: «Κίνδυνος» οι ασυμπτωματικοί – Επιδημιολόγος του Χάρβαρντ στο documentonews.gr

Κορονοϊός: «Κίνδυνος» οι ασυμπτωματικοί – Επιδημιολόγος του Χάρβαρντ στο documentonews.gr

Την ώρα που οι ΗΠΑ βρίσκονται στη δίνη του κορονοϊού όπου ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά, ο «πλανητάρχης» Ντόναλντ Τραμπ επιδίδεται σε ένα κρεσέντο αμφιλεγόμενων αποφάσεων που, εκτός των άλλων, υπονομεύουν το αξιόμαχο απέναντι στον επικίνδυνο ιό.

Η απόφαση για διακοπή της χρηματοδότησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, εν μέσω πανδημίας, απλά ήρθε ως το κερασάκι στην τούρτα της ραγδαίας εξάπλωσης του Covid19 στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι νεκροί υπολογίζονται σε 45.000 και τα κρούσματα σε 800.000. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 80.000 έχουν αναρρώσει.

Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμα πτυχή της πανδημίας που προκαλεί νευρικότητα τους ειδικούς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού: Ο αριθμός των ασυμπτωματικών ασθενών που δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί. Το documentonews.gr, επικοινώνησε με τον επιδημιολόγο και επιστήμονα δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Eric Feigl-Ding, ο οποίος αναδείχτηκε στη δεύτερη θέση της λίστας, στην έρευνα του Onalytica.com, για τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως μεταξύ των ειδικών για τον κορονοϊό.

O Αμερικανός dr Eric Ding, γεννημένος στη Σαγκάη, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα, κυρίως στα social media, επιχειρεί να δώσει απάντηση σε δύο κρίσιμα ερωτήματα. Πρώτον, ποιος ευθύνεται για τη ραγδαία εξάπλωση του Covid19 στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεύτερον, τι θα πρέπει να προσέξουμε στον κορονοϊό ώστε να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

«Καμπανάκι» για τους ασυμπτωματικούς

Χιλιάδες νεκροί καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ξεπέρασαν και τους 2.700 στις ΗΠΑ σε ένα μόλις 24ωρο. Εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά την υφήλιο. Αριθμοί που συνεχίζουν να σοκάρουν όπως τις πρώτες ημέρες της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού. Πίσω τους κρύβεται ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δράμα. Χωρίς τέλος.

Ωστόσο, υπάρχει ένας δείκτης που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια. Το ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών. Άτομα που προσβλήθηκαν από τον επικίνδυνο ιό αλλά είτε δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα είτε αυτά ήταν αμελητέα με αποτέλεσμα οι νοσούντες να μη δώσουν ποτέ σημασία. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Dr Ding για την επόμενη ημέρα. Ποια είναι η επόμενη ημέρα; Όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

«Είμαι νευρικός αναφορικά με τον αριθμό των ασυμπτωματικών περιπτώσεων – από 25% έως 50% έως 60% σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Ένας υψηλός αριθμός ασυμπτωματικών είναι και καλός και κακός», αναφέρει και εξηγεί: «”Καλός” είναι γιατί ο δείκτης θνητότητας παραμένει χαμηλά εάν υπάρχουν στην πραγματικότητα περισσότερα κρούσματα. Αλλά είναι κακό επειδή θα είναι επικίνδυνο όταν αρθούν τα μέτρα, με τόσες πολλές ασυμπτωματικές περιπτώσεις».

«Κανένα είδος ατομικής προστασίας έως τα μέσα Μαρτίου»

Στην ερώτησή εάν οι αμερικανικές αρχές υποτίμησαν την επικινδυνότητα του κορονοϊού, παρά το γεγονός πως είχαν αρκετό χρόνο για να οργανωθούν, ο Dr Ding τόνισε: «Οι ΗΠΑ σίγουρα δεν προετοιμάστηκαν αρκετά νωρίς», και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως άργησε χαρακτηριστικά να γίνει παραγγελία ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού όπως μάσκες: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν παρήγγειλε κανένα είδος προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού μέχρι τα μέσα Μαρτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε και σε άλλες επιμέρους ελλείψεις ή κενά που μόνο προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των ΗΠΑ: «Το Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης ασθενειών αντιμετώπισε προβλήματα με τα εργαστηριακά κιτ εξαιτίας μόλυνσης, κάτι που τα καθυστέρησε αρκετά τη διαδικασία. Είναι δύσκολο να πούμε με σαφήνεια ποιος φταίει αυτή τη στιγμή. Επίσης υπάρχουν και μία σειρά από άλλες ελλείψεις που έπαιξαν τον ρόλο τους όπως σε αντιδραστήρια και επιχρίσματα».

Τη στιγμή λοιπόν που συμβαίνουν όλα αυτά και οι ΗΠΑ δοκιμάζονται, ο Ντόναλντ Τραμπ, αποφασίσει να… τραβήξει το χαλί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακόπτοντας τη χρηματοδότησή του. «Διαφωνώ σε όλους τους τόνους. Ο ΠΟΥ είναι απαραίτητος κατά τη διάρκεια της πανδημίας», λέει με νόημα ο Dr Ding, ο οποίος ήταν υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς στην Πενσιλβάνια το 2018 λαμβάνοντας 18%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter