Κορονοϊός: Κινέζοι μαθητές φόρεσαν καπέλα για να… κρατήσουν αποστάσεις! (Video)

Κορονοϊός: Κινέζοι μαθητές φόρεσαν καπέλα για να… κρατήσουν αποστάσεις! (Video)

Μαθητές δημοτικού σχολείου στην Hangzhou της Κίνας έφτιαξαν τα δικά τους ξεχωριστά καπέλα για να διατηρήσουν το… social distancing, εμπνευσμένα από ένα κάλυμμα κεφαλής που έφεραν οι αυτοκράτορες της δυναστείας των Σονγκ!

Με τις μεγάλες προεξοχές τους δεξιά και αριστερά, τα καπέλα των μικρών μαθητών θυμίζουν στους Κινέζους εκείνα που φορούσαν στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας την εποχή των Σονγκ (960 με 1279 μ.Χ.) αλλά που απαντώνται και στην κινεζική κλασική όπερα, γνωστή ως «Όπερα του Πεκίνου». Η χρησιμότητα των futou τότε, εξακολουθεί να είναι πεδίο διαμάχης των ιστορικών σήμερα, με μια ερμηνεία να υποστηρίζει πως εμπόδιζαν τους αξιωματούχους της αυλής να κουβεντιάζουν ψιθυριστά μεταξύ τους.

«Είτε αυτό το κάλυμμα κεφαλής προοριζόταν αρχικά να εμποδίζει τους αυλικούς να σχεδιάζουν στάση κατά του Αυτοκράτορα είτε όχι, τα πτερύγιά τους στα σίγουρα θα απέτρεπαν ιδιωτική κουβέντα» επισημαίνει, στο βιβλίο «Beijing Opera Costumes: The Visual Communication of Character and Culture» (εκδ. Routledge), η Alexandra B. Bonds, επίτιμη καθηγήτρια Σχεδιασμού Κοστουμιών στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. «Μπορούν και σήμερα να εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο, θυμίζοντας στους μαθητές τον απαιτούμενο για κοινωνική αποστασιοποίηση χώρο, ενώ ταυτόχρονα τους διδάσκουν ένα κομμάτι της ιστορίας τους, και τους δίνουν και ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ. Τι παραπάνω θα ήθελε ένας δάσκαλος από μια ανάθεση εργασίας;» λέει, σχολιάζοντας τα δημιουργήματα των μικρών μαθητών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Βίντεο: South China Morning Post

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

17/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter